Határzár

Az EBESZ azt kéri tagországaitól, bánjanak emberségesen a menekültekkel

Felhívásban fordult tagországaihoz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet pénteken, azt kérve, bánjanak emberségesen a menekültekkel, és tartsák tiszteletben emberi jogaikat.

2015.06.19 16:12MTI

A menekültek világnapjának előestéjén közzétett, az MTI-hez eljuttatott felhívásában Michael Georg Link, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) elnöke úgy fogalmazott: "A menekültek világnapja előtt tudatában kell lennünk abbéli felelősségünknek, hogy emberségesen kell bánnunk a menekültekkel és migránsokkal. Az államoknak továbbra is gondoskodniuk kell arról, hogy határaikon belül tiszteletben tartsák minden egyénnek - köztük a menekülteknek és az egyéb migránsoknak - az emberi jogait, és megakadályozzák ezeknek a kiszolgáltatott embereknek a hátrányos megkülönböztetését"



Az 57 EBESZ-tagállam elkötelezte magát a mellett, hogy küzd a menedékkérőkkel és a menekültekkel szembeni diszkrimináció ellen, továbbá tartós megoldások kidolgozásával lehetőségéhez mérten hozzájárul a menekültek és az otthonukat elhagyni kényszerülők védelméhez és segítéséhez.

"Az utóbbi időben több olyan esemény történt az EBESZ-tagországokban és azokon kívül, amelyek kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy egyes tagállamok milyen menekültpolitikát folytatnak. A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy megoldásaik teljesen megfeleljenek az EBESZ-szel szemben tett vállalásaiknak, valamint más nemzetközi emberi jogi szabványoknak és kötelezettségeiknek is" - olvasható az igazgató felhívásában.

A nap folyamán a Budapesten tárgyaló Michael Georg Link kétnapos látogatása végén sajtótájékoztatóján üdvözlendőnek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, hozzátéve, most ennek megvalósításán a sor. Közölte: a kormányzat képviselőivel - mások mellett a külügyminiszterrel -, parlamenti képviselőkkel és zsidó szervezetekkel találkozott Budapesten, és felajánlotta az ODIHR támogatását az antiszemitizmus elleni küzdelemben. A megbeszélések alapján úgy tűnik, Magyarországon komolyan veszik az antiszemitizmus elleni harcot - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.