Memento

A második világháború utáni kitelepítések áldozatai előtt hajt fejet Brünn

A 2. világháború után Brünnből kitelepített szudétanémetekre emlékeznek szombaton a Cseh Köztársaság második legnagyobb városában.

2015.05.30 14:30MTI

A cseh-német megbékélés jegyében megrendezett emléknap a Brünntől (Brno) mintegy 10 kilométerre délre fekvő Pohorelicében az áldozatok emlékére tartott istentisztelettel kezdődött délelőtt.

A mise után a résztvevők Pohorelicéből gyalog indultak Brünnbe, ahol délután és este megemlékeznek a második világháború után a városban történt tragikus eseményekről. A menetelők közt vannak Németország és Ausztria prágai nagykövetségének vezető diplomatái is.

A második világháború után a brünni németeket a helyi lakosság távozásra kényszerítette. A konkrét döntést a korabeli helyi nemzeti bizottság hozta meg 1945. május 29-én, tehát majdnem három hónappal azelőtt, hogy a potsdami nagyhatalmi konferencia jóváhagyta a németek kitelepítését Csehszlovákiából.

Az intézkedés elsősorban a nőket, gyerekeket és az időseket érintette, mert a munkaképes német férfiaknak dolgozniuk kellett a romok eltakarításán. A mintegy 20-25 ezer emberből álló brünni halálmenet cseh fegyveresektől kísérve május 30-án indult el a városból Ausztria felé, ahová csak mintegy 15 ezren érkeztek meg. Az első megálló Pohorelicében volt. Néhány ezer ember különböző táborokban maradt, míg mintegy 1700 ember útközben meghalt.

A délmorva város néhány napja hivatalos nyilatkozatban fejezte ki sajnálatát a háború után történt tragikus események miatt. A város az idei évet a megbékélés évének minősítette.

"Brünn városa őszintén sajnálja az 1945. május 30-án és az azt követő napokban történt eseményeket, amikor a kollektív bűnösség elve és a használt nyelv alapján ezreket kényszerítettek a város elhagyására" - olvasható a nyilatkozatban, amelyet a városi képviselőtestület hagyott jóvá a múlt héten.

Petr Vokrál, a város polgármestere leszögezte: a dokumentum célja, hogy fejet hajtsanak a háború utáni események összes áldozata előtt. Szerinte a nyilatkozat reményt nyújt arra, hogy 1945 májusának eseményei figyelmeztetésként megmaradjanak a köztudatban, és soha meg ne ismétlődhessenek. A múlt sérelmeit el kellene mindenkinek felejtenie, és ezentúl a közös jövőbe kellene tekinteni - hangsúlyozta a polgármester.

Az 1930-as népszámlálás szerint Brünn városának 257 ezer lakosa volt, ebből 52 ezer volt német nemzetiségű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.