Afrikai műveletekhez

Egy spanyol légibázis állandó használatára kapott engedélyt az USA

A spanyol kormány engedélyezte a dél-spanyolországi Morón de la Frontera légibázis állandó használatát az Egyesült Államok számára az afrikai műveletekhez.

2015.05.29 19:39MTI

Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes elmondta: az amerikaiak a támaszpontot eddig ideiglenes engedéllyel használhatták, amelyet időről-időre meghosszabbítottak. Legutóbb tavaly áprilisban kaptak egyéves használati lehetőséget. A döntés, amelyet a két ország kormányának négy hónapos tárgyalása előzött meg, lehetővé teszi, hogy 26 repülőgép, 2200 katona és 500 polgári alkalmazott legyen a bázison, ez jóval több mint korábban.

A miniszterelnök-helyettes szerint Spanyolország szuverenitása garantált, mivel a spanyol kormány jóváhagyása kell minden művelethez, amelyet az Egyesült Államok erről a légibázisról hajt végre.

Hozzátette: Amerika vállalta, hogy fejleszti a légitámaszpontot és környékét mintegy 29 millió euró (8,9 milliárd forint) értékben.

Vasárnap kétnapos látogatásra érkezik Spanyolországba John Kerry, amerikai külügyminiszter, a megállapodást ennek keretében írják alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.