Bettencourt-ügy

Sarkozy volt pénztárnokát felmentették, a fő vádlottat elítélték

Nagyobb összegeket kaptak a L'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjétől.

2015.05.28 18:45MTI

Eric Woerth volt jobboldali minisztert, Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányának pénztárnokát felmentette, a magyar származású fő vádlottat, Francois-Marie Banier fotóst viszont három év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a dél-franciaországi Bordeaux büntetőbírósága az úgynevezett Bettencourt-ügyben.

A január végén kezdődött perben a bíróság arra kereste a választ, hogy a tíz vádlott megpróbált-e visszaélni Liliane Bettencourt-nak, Franciaország leggazdagabb asszonyának, a L'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi állapotával, amikor nagyobb összegeket kaptak a milliárdosnőtől.

A tíz embert bizalommal való visszaéléssel, pénzmosással és csalással vádolták.

A politikai és adócsaládi botrányokkal teli Bettencourt-ügy nyolc évvel ezelőtt egy családi viszállyal kezdődött.

A 17 milliárd euró értékűre becsült vagyon miatt Liliane Bettencourt és egyetlen lánya, Francoise között 2007 óta zajló és egyre elmérgesedő jogi csatározás 2010 júniusában fordult politikai botrányba. Korábban Francoise többször is kérte anyja gyámság alá helyezését, 2010-ben azonban anya és lánya látványosan kibékült, és mindketten elálltak a pereskedéstől. A 92 éves, Alzheimer-kórban szenvedő milliárdosnő azóta teljesen visszavonult, és a perben sem vett részt.

A Liliane Bettencourt elmeállapotát igazoló, a lánya megbízásából - még a kibékülést megelőzően - illegális módon készült hangfelvételek alapján viszont felmerült a gyanú, hogy a legjelentősebb franciaországi adózó Nicolas Sarkozy volt elnök (2007-2012) mellett több kormánytag választási kampányát is szabálytalan módon támogatta pénzügyileg, és a vagyona egy részét adóparadicsomokba mentette. A volt államfő ellen ügyészi eljárás is indult, de bizonyíték hiányában eredménytelenül zárult. A vádlottak padjára került viszont Eric Woerth volt miniszter, aki Sarkozy kampányának pénztárnoka volt, őt a bíróság most felmentette a bizalommal való visszaélés vádja alól.

A 67 éves Francois-Marie Baniert viszont bűnösnek mondta ki ugyanezért, jóllehet ő a perben azt állította, hogy "nagyon nagyvonalú barátnőjének örömet okozott adni", s azt "tudata teljes birtokában" tette. A fotóművészt három év szabadságvesztésre ítélték, amelyből hat hónapot felfüggesztettek, Baniernak továbbá 350 ezer eurós pénzbüntetést és 158 millió eurós kártérítést is meg kell fizetnie Liliane Bettencourt-nak. A fotós párját, Martin d,Orgevalt 18 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A pár egyébként 440 millió eurónyi összegben kapott ajándékokat Bettencourt-tól.

Patrice de Maistre, a milliárdosnő pénzügyeit intéző vagyonkezelő cég volt vezetőjét harminc hónap szabadságvesztésre ítélték, amelyből 18 hónap letöltendő. Ezenkívül 250 ezer eurós pénzbírság és 12 millió eurós kártérítés megfizetésére is kötelezte a bíróság a pénzügyi vezetőt.

A bíróság egyébként azt nem látta bizonyítottnak, hogy Woerth miniszterként azért terjesztette fel Becsületrendre a vagyonkezelő cég vezetőjét, mert az alkalmazta a feleségét, ezért ebben a vádpontban mindkettőjüket felmentették.

Rajtuk kívül hozzátartozókat és az asszonynak a Párizs közeli elegáns elővárosban, Neuilly-sur-Seine-ben található házában 2007 és 2011 között alkalmazásban állókat ítéltek el amiatt, mert több milliós, időnként több százmillió eurós adományokat, életbiztosításokat, értékes műtárgyakat és egy szigetet is kicsaltak a 2006 szeptembere óta egyre szenilisebb milliárdosnőtől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.