Ukrán válság

Egyre nő a feszültség a kelet-ukrajnai fronton

Nem enyhülnek a kelet-ukrajnai szakadár erők támadásai a frontvonalnak ukrán hatóságok által ellenőrzött oldalán lévő települések ellen, csütörtökre virradó éjjel főként a Donyecktől nyugatra fekvő területet érték sűrűn tüzérségi csapások.

2015.05.28 13:07MTI

A kijevi hadműveleti parancsnokság jelentése alapján a Donyecktől nem messze, délnyugatra fekvő Berezove falunál fegyveres összecsapás bontakozott ki ukrán katonák és szakadárok között.

A hadműveleti központ közleményében megerősítette, hogy egyre hevesebbek a támadások a másik szakadár megye székhelye, Luhanszk környékén is, ahol akna- és gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal, valamint kézi lőfegyverekkel nyitottak tüzet a szeparatista erők legalább öt ukrán ellenőrzésű településre, köztük Scsasztyára és Trjohizenkára.

A Luhanszk megyei kormányzói hivatal csütörtöki tájékoztatása szerint egy katona meghalt, egy másik pedig súlyosan megsebesült, amikor drótcsapdába akadtak, amely felrobbantott egy gránátot.

Olekszandr Motuzjanik, az ukrán elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője csütörtökön az ukrán Ötös hírtelevíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy az utóbbi időben Luhanszknál jelentős mértékben felerősödtek a szakadár támadások. Ezt azzal magyarázta, hogy a szakadárok jelenleg vélhetően a frontvonal északi szakaszán "látnak perspektívát" a terjeszkedésre.

A tisztségviselő kijelentette: "megerősítettnek" tekinthető az az információ, hogy a Donyeck megyei Horlivka ellen szerdára virradóan végrehajtott tüzérségi támadást - amelynek civilek is áldozatául estek - szakadár erők hajtották végre.

"Nem ez az első eset, hogy a szakadárok olyan lakott területet lőnek, amely átmenetileg az ő ellenőrzésük alatt van" - tette hozzá. Szerinte ezt részben azért teszik, hogy utána a nyilvánosság előtt az ukrán fegyveres erőket vádolhassák meg a támadással, részben pedig azért, hogy megsemmisítsék az ottani infrastruktúrát, ami ürügyül szolgál Oroszországnak újabb úgynevezett humanitárius szállítmányokat küldésére Ukrajna szakadár területére. Kijev feltételezése szerint ezek az orosz segélyszállítmányok a harcoló szeparatista csoportokat látják el élelmiszerrel, fegyverrel, lőszerrel és egyéb utánpótlással.

Szerdán Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok "védelmi minisztere" sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők lőtték nehézfegyverekkel a frontvonal szakadár ellenőrzésű oldalán fekvő Horlivkát.

Több ukrán médium közölte csütörtökön a Reuters egyik helyszíni tudósítóra hivatkozó jelentését, amely szerint Oroszországban, az ukrán határtól mintegy 50 kilométerre létrehozott ideiglenes támaszponton jelentősen megnövekedett a haditechnikai eszközök és katonák száma. A tudósító látta a támaszponton a harckocsikat, a hordozható rakétavetőket és egyéb tüzérségi fegyvereket. A brit hírügynökség jelentése szerint márciusban, amikor utoljára jártak újságírók a bázison, még csak néhány tucatnyi hasonló fegyver volt, mostanra viszont legalább háromszor annyit halmoztak fel. A tudósító megjegyezte, hogy sok szállítóeszközről eltűntették az azonosító jeleket, mint ahogy a katonák is azonosítatlan egyenruhában voltak a támaszponton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.