11-en várakoznak a halálsoron

Eltörölték a halálbüntetést Nebraskában

A kormányzó vétóját felülírva másodszor is megszavazta a nebraskai helyi törvényhozás a halálbüntetés eltörlését, így ez lett az Egyesült Államok 19. állama, ahol megszüntetik ezt a büntetésformát.

2015.05.28 07:32MTI

Az ország középső részén található Nebraska lesz 1973 óta az Egyesült Államok első republikánus többségű állama, amely megszünteti a kivégzéseket. A legsúlyosabb kiszabható büntetés ezentúl a tényleges életfogytiglan lesz.

A halálbüntetés eltörlését konzervatív politikusok kezdeményezték, akik vallási okokból ellenzik a legsúlyosabb büntetés alkalmazását, azt az adófizetői pénzek elpazarlásának tartják, és kétségbe vonják, hogy az államra lehet-e bízni a halálbüntetések végrehajtását.

Az Egyesült Államokban a halálbüntetés témája azóta vetődött fel ismét élesen, hogy tavaly több kivégzés közben is technikai problémák merültek fel. Emellett a kivégzéseket végrehajtó államok számára nehézséget okoz a méreginjekciók komponenseinek beszerzése, részben amiatt, hogy az Európai Unió 2011-ben megtiltotta a műtéti kómaállapotot előidéző nyugtatószerek kivégzési célra való exportját.

Ricketts kormányzó a vétó bejelentésekor azt is közölte, hogy az államnak nemrégiben sikerült beszereznie két olyan gyógyszerféleséget, amely méreginjekcióban használható fel. Ötven amerikai államból jelenleg 32-ben még alkalmazzák a halálbüntetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.