Magasabb bérekért

A román közigazgatásban dolgozó köztisztviselők tüntettek Bukarestben

A román közigazgatásban dolgozó köztisztviselők tüntettek szerdán Bukarestben a kormány épülete előtt, magasabb béreket követelve.

2015.05.27 14:07MTI

A mintegy kétórás tiltakozáson 1500-an vettek részt. Követelték, hogy a kormány kezdjen tárgyalásokat velük, ellenkező esetben meghatározatlan időre szóló általános sztrájkot helyeztek kilátásba.

A köztisztviselők április végén már tartottak egy egynapos sztrájkot, és azóta is többször tüntettek Bukarestben. Sérelmezik, hogy a köztisztviselők csaknem kétharmadának bére alig haladja meg a romániai minimálbért. Romániában jelenleg 975 lej (1 lej=69,57 forint) a minimálbér, amely július 1-től 1050 lejre, majd 2016. január 1-jétől 1200 lejre nő.

Victor Ponta román miniszterelnök szerdán a kormányülésen elismerte, a tüntetőknek igazuk van abban, hogy a minimálbér megemelésének köszönhetően számos jövedelem a minimálbér határára került, és felkérte az illetékes minisztereket, tárgyaljanak a szakszervezetekkel. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem akar nyomás alatt elfogadni olyan megoldást, amely később nem fenntartható, és hogy kiderüljön, nincs több pénz a kialkudott béremelés biztosítására.

A tüntetők a kormány lemondását követelték, mert szerintük a Ponta-kormány nem tartotta tiszteletben a választási kampányban tett ígéreteit, és nem alkalmazta az egységes bérezési törvényt, amely alapján a köztisztviselők béreinek emelkedniük kellett volna.

Április végén több mint 30 ezer, a romániai közigazgatásban dolgozó köztisztviselő tartott egynapos általános munkabeszüntetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.