Mármint a cseheknél... is...

Az ellenzék leváltaná a kormányt, de nincs esélye

A miniszterelnök az ellenzék bírálatait visszautasította és olcsó színjátéknak minősítette. Eddig simán elmenne magyar sztorinak is.

2015.05.26 21:40MTI

Andrej Babisnak távoznia kellene a kormányból, mert politikai és vállalkozói pozíciói összeférhetetlenek - állítja a cseh jobboldali ellenzék, amely ezzel az indokkal kedden bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen a képviselőházban.

Babis, az ANO (Igen) mozgalom elnökeként a szociáldemokrata Bohuslav Sobotka vezette cseh koalíciós kabinet kormányfőhelyettese és pénzügyminisztere, ugyanakkor egyszemélyes tulajdonosa az Agrofert mezőgazdasági és vegyipari holdingnak, Csehország egyik legnagyobb gazdasági csoportjának.

Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke kijelentette, hogy Babis az Agrofert érdekében visszaél politikai tisztségeivel. Példaként a mezőgazdasági célokra használt gázolaj állami támogatásának a meghosszabbítását hozta fel, amely sok milliós hasznot hoz az Agrofertnek.

Sobotka miniszterelnök az ellenzék bírálatait visszautasította és olcsó színjátéknak minősítette. Leszögezte: a választók tudták kicsoda Babis, ennek ellenére 2013 őszén az ANO mozgalom a szociáldemokrata párt mögött a második helyen végzett a választáson, megelőzve a mai jobboldali ellenzéki tömörüléseket. Hozzátette, hogy a mezőgazdasági célú gázolaj kedvezményét még a volt jobboldali Topolánek-kormány hagyta jóvá 2008-ban, s nem pedig a jelenlegi kabinet.

A mostani választási időszakban ez az ellenzék első kísérlete a balközép kormány leváltására. Bár a délután kezdődött és az esti órákban is folytatódó parlamenti vita tele volt vádaskodásokkal és személyeskedésekkel, a jobboldalnak esélye sincs leváltani a koalíciós kabinetet.

A CSSD, ANO, KDU-CSL hármas kormánykoalíciónak a 200 tagú alsóházban 111 képviselője van. Az ellenzéki kommunisták és négy független képviselő bejelentették, hogy a szavazáskor tartózkodni fognak. Az ODS és a TOP 09 pártok kezdeményezését így csak mintegy 50 képviselő támogatja, ami nem elegendő a kormány menesztéséhez. A hatályos házszabályok szerint bizalmatlansági indítvány esetén 101 igen szavazat kellene a kormány leváltásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.