Ügynöktörvény

Két liberális alapítványt is külföldi ügynöknek minősítettek Oroszországban

Két liberális szemléletű tudományos-oktatási alapítványt is a külföldi ügynöktörvény hatálya alá tartozónak minősítettek az orosz hatóságok.

2015.05.26 11:14MTI

Az orosz igazságügyi minisztérium közlése szerint munkatársaik a tervszerű ellenőrzés során vonták le azt a következtetést, hogy a Dinasztia és a Liberális Misszió nevű tudományos-oktatási alapítványokra érvényes a jogvédők által keményen bírált, 2012 novemberben hatályba lépett orosz törvény.

A Dinasztiát 2001-ben hozta létre Dmitrij Zimin, a VimpelCom nevű oroszországi távközlési cég alapítója, amely 2009 óta a VimpelCom amszterdami székhelyű nemzetközi vállalatcsoport része. Utóbbi 18 országban 223 millió előfizetőt szolgál ki.

A Liberális Misszió alapítványt Jevgenyij Jaszin, az ugyancsak liberális közgazdasági szemléletet képviselő moszkvai Gazdasági Főiskola - Nemzeti Kutatási Egyetem nevű intézmény tudományos vezetője hozta létre.

Jaszin közölte a Kommerszanttal, hogy az alapítvány sohasem kapott külföldről pénzt, csak a VimpelCom alapítójától részesülnek ilyen támogatásban. Azt mondta, hogy a Liberális Misszió küzdeni fog a hírnevéért. "Be fogjuk bizonyítani, hogy hazafiak vagyunk és nem vagyunk senkinek az ügynökei".

Orosz tudományos körökben felháborodást váltott ki a minisztérium fellépése a két tudományos-oktatási alapítvánnyal szemben. Szergej Popov neves asztrofizikus kijelentette, hogy a Dinasztia rendkívül fontos szerepet játszik az orosz tudomány és oktatás különböző területein. Nagyon sok fizikai kutatóintézetet támogat, amelyek egy része a védelmi területtel és az űrkutatással van kapcsolatban. "Annak idején csak azért maradtam dolgozni Oroszországban, mert támogatást kaptam a Dinasztiától" - közölte.

Valerij Rubakov fizikus, az orosz tudományos akadémia elnökségi tagja nagyon komoly hibának nevezte a Dinasztia alapítvány külföldi ügynökké nyilvánítását, amelyről, mint mondta, mindenki tudja, hogy alapítója pénzéből működik.

A nem kormányzati szervezetek (NGO) működését korlátozó, Oroszországban 2012 novemberében hatályba lépett szabályozás szerint ha az NGO-k külföldi támogatással működnek, és politikai tevékenységet folytatnak, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vétetniük magukat. Ellenkező esetben súlyos pénzbüntetést kell fizetniük, sőt feloszlathatják őket.

Az orosz ügyészség adatai szerint az országban 80 NGO működik. 2013-ban és tavaly is nagyszabású ellenőrzéseket hajtottak végre a hatóságok, majd több oroszországi szervezetet és alapítványt büntettek meg, mert nem regisztráltatták magukat. Közöttük van a Golosz választási jogvédő szervezetet és a Szaharov Központ. A nemzetközi hírű Memorialt pedig fel akarták oszlatni a hatóságok, de a szervezet megváltoztatta alapszabályát, így tovább működhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.