Iszlám Állam

Csatlakozott a dzsihadistákhoz egy ausztrál családanya

A 26 éves Jasmina Milovanov május elején távozott sydneyi otthonából, és azóta nem tért vissza, egy öt- és hétéves gyereket hagyott el.

2015.05.26 09:43MTI

Két gyermekét hátrahagyva Szíriába utazott egy ausztrál nő, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet oldalán harcoljon - jelentette kedden egy ausztrál napilap.

A 26 éves Jasmina Milovanov május elején távozott sydneyi otthonából, és azóta nem tért vissza - olvasható a Sydney Daily Telegraphban. Öt- és hétéves gyerekére bébiszitter vigyáz.

Az újság idézte az iszlámra áttért nő volt férjét, aki azt mondta, Jasmina sms-ben tudatta vele, hogy Szíriában van. "Csak a gyerekeim járnak az eszemben. Nem tudom elhinni, hogy elhagyott két ilyen gyönyörűséges gyereket" - nyilatkozta a volt férj.

Jasmina Milovanovnak a Facebookon ismerőse a Melbourne-ben élő Zehra Duman, akinek férje, Mahmoud Abdullatif az év elején halt meg az Iszlám Állam oldalán folytatott harcokban. Dumant Ausztráliában a "dzsihadista menyasszonyok toborzójaként" emlegetik. Az új-dél-walesi rendőrség vizsgálatot indított Milovanov elutazása ügyében.

A terrorellenes ügyekkel megbízott miniszter, a héten kinevezett Michael Keenan aggodalmának adott hangot amiatt, hogy egy családanyát rá tudtak venni arra, hagyja hátra gyermekeit és menjen Szíriába. Az Irakból és Szíriából jelentős területeket kihasító Iszlám Államhoz már több mint száz ausztráliai csatlakozott, közülük mintegy harmincan életüket vesztették a harcokban.

Tony Abbott ausztrál kormányfő kedden bejelentette, heteken belül elfogadnak egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kormány megvonja az ausztrál állampolgárságot azoktól a kettős állampolgároktól, akiket terrorizmussal gyanúsítanak, még akkor is, ha nem ítélték el őket konkrét bűncselekmény miatt.

Abbott hangsúlyozta, hogy becslések szerint a Szíriában és Irakban harcoló ausztrálok fele kettős állampolgár. Izrael és Luxemburg után Ausztráliában a legnagyobb a külföldi születésűek aránya a lakosságon belül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.