Danube Bridges

Kétnapos konferencia Pozsonyban a határon átnyúló együttműködésről

Danube Bridges elnevezéssel kétnapos konferencia kezdődött a határon átnyúló együttműködésről a szlovák külügyminisztérium és a szlovák Euro-atlanti Központ rendezésében pénteken Pozsonyban.

2015.05.22 12:07MTI

A fórumon magyar, szlovák és osztrák diákok és fiatalok vesznek részt, abból a célból, hogy tapasztalatokat szerezzenek és cseréljenek a határon átnyúló együttműködés különböző formáiról illetve elmélyítsék meglévő kapcsolataikat, és újakat alakítsanak ki. A konferenciát - amelynek a pozsonyi prímás palota ad otthont - Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Peter Javorcík, a szlovák külügyi és európai ügyekért felelős tárca államtitkára nyitotta meg.

Magyar Levente a fórumot megnyitó beszédében a határon átnyúló együttműködés fontosságára, a határok - a schengeni csatlakozásból adódó - eltűnése nyomán kialakult lehetőségekre és az aktuális kihívásokra mutatott rá. "Úgy alakul szűkebb térségünk geopolitikai viszonyrendszere, hogy össze kell fognunk, predesztinálva vagyunk arra, hogy együttműködjünk" - emelte ki a megnyitó után az MTI-nek nyilatkozva a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. Hozzátette: ha az együttműködés útjában nem állnak "érzelmi gátak" hanem sikerül pragmatikus, érték és érdek alapú együttműködést folytatni, egymás maximális tiszteletben tartásával, akkor Közép-Európa és a szűkebb térség fényes jövő előtt áll.

Peter Javorcík az MTI-nek nyilatkozva nagyon pozitívnak nevezte a konferencia megszervezését, rámutatva arra, hogy annak résztvevői, a fiatalok, a jövőben a gazdasági és közélet aktív szereplőiként hozzájárulhatnak a még meglévő korlátok lebontásához, ami konkrét eredményeket hozhat a régió gazdaságának fejlesztésében. "Az országaink gazdaságai kisméretű gazdaságok, ezért főként a kis és középvállalkozásaink számára nagyon fontos, hogy terjeszkedni tudjanak a határokon át, amivel növelni tudják a foglalkoztatottságot és élénkíteni a gazdasági növekedést" - fejtette ki Javorcík.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.