A temetői helyhiány miatt

Modern katakombatemetőt építenek Jeruzsálemben

A nagyvilágban szétszórtan élő zsidók segítségével gyűjtik össze a több mint 20 ezer halott befogadására alkalmas hatalmas, többszintes, liftes temetői rész felépítéséhez szükséges pénzt.

2015.05.21 20:58MTI

A temetői helyhiány miatt föld alatti katakombatemetőt építenek Jeruzsálemben a diaszpórában élő zsidóság anyagi támogatásával - értesült a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilap honlapja csütörtökön.

A nagyvilágban szétszórtan élő zsidók segítségével gyűjtik össze a több mint 20 ezer halott befogadására alkalmas hatalmas, többszintes, liftes temetői rész felépítéséhez szükséges pénzt.

Már el is kezdődtek a munkálatok az ország legnagyobb, Jeruzsálem határában lévő, 150 ezer embernek végső nyughelyet adó temető alatt - közölte Hananya Sahár, a jeruzsálemi temetkezési vállalat igazgatója a lappal.

Az 1951-ben a város nyugati bejáratánál alapított temetkezési hely méretében már lehagyta az Olajfák hegyén lévő ősi zsidó temetőt, de a lehetőségek szerint meg szeretnék állítani növekedését, mert "az élőknek, és nem a holtaknak kell a hely" - mondta Sahár.

Már beszerezték a megfelelő földgépeket a hegy alatti fúrási munkákhoz és a szükséges tudás is rendelkezésre áll, hogy a 2000 évvel ezelőtti hagyományhoz visszatérve katakombákba - mesterségesen kialakított barlangokba - temessék a holtakat.

A városban egy temetés a külföldiek számára jelenleg húszezer dollárba kerül és az izraelieknek sem olcsó, mert bár ők a sírhelyet díjmentesen kapják, de a sírkő, a rabbi és a szeretteiknek fenntartott szomszédos sírhelyek nekik is sokba kerülnek.

A külföldön élő, de jeruzsálemi temetésre vágyó zsidóktól eddig ötvenmillió dollárt szedtek össze az új katakombatemetőre, amely a tervek szerint hét év alatt készül el, hogy örök nyughelyet adjon egymás mellett 22 ezer izraeli és diaszpórabeli zsidónak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.