1,9 milliárd dollár

Amerikai-izraeli fegyverüzletet hagyott jóvá a Pentagon

Az izraeli hadseregnél hangsúlyozták, hogy az üzletnek semmi köze az iráni atomról megkötendő egyezséghez.

2015.05.21 09:35MTI

Az Egyesült Államok és Izrael közötti, közel 1,9 milliárd dollár értékű fegyverzeteladási üzletet hagyott jóvá a Pentagon - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság internetes oldala.

A még kongresszusi jóváhagyásra váró új fegyvervásárlási szerződésben Jeruzsálem többek közt hétszázötven bunker- és alagúttörő bombát, háromezer, helikopterről indítható Hellfire rakétát, valamint több száz precíz GPS-irányítású és lézeres rakétát vesz Washingtontól 1,879 milliárd dollárért.

Az izraeli hadseregnél hangsúlyozták, hogy az üzletnek semmi köze az iráni atomról megkötendő egyezséghez, hanem egy több éves terv egyik részének a teljesítéséről van szó, amit a tavaly nyári gázai Hamász elleni hadművelet után újraterveztek.

Az izraeli szakértők szerint a nagy volumenű fegyvereladás a Perzsa-öböl menti országoknak szánt szintén kiemelkedően nagy mértékű amerikai fegyvereladást ellensúlyozza, Izrael támogatásával az amerikai kormány megpróbálja elejét venni a republikánusok ellenvetéseinek.

A fegyverek közt lesz ötven BLU-113 típusú és hétszáz BLU-109 típusú igen fejlettnek számító bunkertörő bomba, valamint más, az izraeli hadsereg ütőképességét nagyban növelő precíziós lövedékek.

A Hellfire rakéták átadása azért különösen fontos Izrael számára, mert tavaly nyáron a Gázai övezet elleni hadművelet idején Amerika felfüggesztette ezek szállítását Izraelnek, ugyanis nem értettek egyet Izrael övezetbeli támadásainak módszereivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.