Sevil Shhaiden

Megvan a korrupcióért elítélt román közigazgatási miniszter utóda

Sevil Shhaideh eddigi államtitkárt nevezte ki közigazgatási és regionális fejlesztési miniszterré Klaus Iohannis román államfő szerdán, miután felmentette tisztségéből a tárca éléről lemondott Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnökét.

2015.05.20 15:43MTI

Dragnea azért mondott le kormánytisztségéről, mert pénteken egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság a 2012-es, az akkori államfő leváltását célzó népszavazáson elkövetett törvénytelenségekért. A román szociáldemokraták párttisztségétől nem fosztották meg a PSD "erős emberét".

A bukaresti média úgy értelmezte, hogy Shhaideh kinevezésével Dragnea valójában kormányzati befolyását is megőrzi, hiszen egyik bizalmi embere követi a miniszteri tisztségben, akinek az esküvőjén Dragnea volt az egyik tanú.

A PSD ügyvezető elnökeként Dragnea tartja a kapcsolatot a legnagyobb társadalmi beágyazottsággal rendelkező román párt területi szervezeteivel, amit az is megkönnyített, hogy területfejlesztési operatív programot lebonyolító miniszterként is szoros kapcsolatot ápol a polgármesterekkel és megyei tanácsok vezetőivel.

Az 50 éves, közgazdász végzettségű Sevil Shhaideh a szociáldemokraták 2012-es kormányra kerülése óta tölt be államtitkári tisztséget a regionális fejlesztési tárcánál. Kinevezésére Victor Ponta miniszterelnök tett javaslatot. Az alkotmány szerint az államfő egy alkalommal jogosult visszautasítani a kormányfő által jelölt miniszter kinevezését.

Az új román közigazgatási és regionális fejlesztési miniszter még a szerdai nap folyamán leteszi a hivatali esküt az elnöki hivatalban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.