Brit EU-népszavazás

Iparszövetség: Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia

A Brit Iparszövetség (CBI) elnöke szerint a brit gazdaságban működő vállalatoknak ezt a véleményt mind hangosabban kell képviselniük.

2015.05.20 10:21MTI

Sir Mike Rake, a legnagyobb brit munkáltatói szervezet vezetője a CBI szerdai éves üzleti vacsorájára összeállított beszédében - amelyet a szövetség előzetesen ismertetett - hangsúlyozza: a brit EU-tagságról tervezett népszavazás alkotmányos ügy, amely a kormány hatásköre. A brit üzleti szféra álláspontja azonban egyértelmű, az EU-ban szükségesek ugyan a reformok, de Nagy-Britanniának a megreformált unióban van a helye. A brit üzleti vállalkozások máris egyre erősebben hallatják hangjukat ebben a döntő jelentőségű kérdésben, de itt az ideje, hogy "még feljebb tekerjük a hangerőt" - fogalmaz a CBI elnöke.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét. A tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

A brit kormány ragaszkodni akar ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg a gazdaságaik nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

A brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül vagy kívül akarják-e tudni hazájukat.

A CBI elnökének szerdai beszéde szerint azonban valójában a nyitottság vagy az elszigetelődés között kell majd választani, el kell dönteni, hogy Nagy-Britannia a jövőt akarja-e formálni vagy "visszavonul a múltba".

Sir Mike Rake szerint senki nem állt elő eddig Nagy-Britannia EU-tagságának hiteles alternatívájával. A jelenleg forgalomban lévő alternatív elképzelések nem reálisak, mivel megvalósulásuk esetén Nagy-Britanniának csekély vagy éppen semmilyen befolyása nem maradna az Európai Unióban, viszont a költségeket továbbra is állnia kellene - tette hozzá.

A CBI vezetője a norvég vagy a svájci mintájú együttműködés lehetőségéről szóló felvetésekről kifejti, hogy Norvégia az EU-költségvetés tizedik legnagyobb befizetője, jóllehet nem is tagja az uniónak, Svájcnak pedig kilencévnyi tárgyalássorozat után sikerült csak részleges hozzáférést kivívnia az európai egységes piachoz.

Az Európai Unió üzleti lehetőséget jelent 500 milliós egységes piacával és 21 millió vállalatával, a munkaerő szabad áramlása pedig különösen fontos a brit vállalatok számára - hangsúlyozza Sir Mike Rake.

A CBI elnöke szerint érthetők a bevándorlással kapcsolatos lakossági aggályok, de a brit gazdaságnak életfontosságú a szakképzett külföldi munkavállalók befogadása; nélkülük például a brit állami egészségügyi szolgálat sem lenne működőképes.

Az üzleti szféra képviselői már eddig is többször felhívták figyelmet arra, hogy a brit gazdaság súlyos veszteségeket kockáztat, ha az ország kilép az EU-ból.

Nemrégiben a legnagyobb brit vállalatok vezetői - köztük Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója és Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója - közösen megfogalmazott nyílt levélben figyelmeztette a Konzervatív Párt által vezetett kormányt arra, hogy a brit gazdaság számára az EU-tagság a különböző becslések szélsőértékei alapján évente 31 milliárd és 92 milliárd font (13 ezer milliárd és 39 ezer milliárd forint) közötti többletbevételt jelent. Ez háztartásonként 1200-3500 font közötti éves jövedelmi plusznak felel meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.