Texasi motorosok

192 embert vettek őrizetbe - Twin Peaksnél kezdődött a háború

Kilenc halálos áldozatot követelt a texasi Wacóban egy fegyveres összecsapás, amelyben legalább öt amerikai motoros banda tagjai estek egymásnak. Az üggyel kapcsolatban 192 embert őrizetbe vettek.

2015.05.18 16:42MTI
YouTube screenshot

A konfliktus helyi idő szerint vasárnap kora délután, egy autópálya menti zsúfolt bevásárlóközpont Twin Peaks nevű étterme mellett tört ki. Nyolcan a helyszínen, egy kilencedik ember pedig a kórházban halt meg. Mindannyian motoros bandák tagjai voltak.

Az összecsapás tizennyolc sebesültjét szúrt és lőtt sebekkel vitték kórházba. Azt egyelőre nem közölték, hogy a sérültek között vannak-e olyanok, akik nem tartoznak egyik csoporthoz sem. Az őrizetbe vettek ellen szervezett bűnözéssel kapcsolatos bűncselekmények miatt fognak vádat emelni.

A lövöldözés közvetlen oka az első jelentések szerint egy parkolóhely körüli nézeteltérés lehetett. Az előzetes vizsgálatok során arra a megállapításra jutottak, hogy a konfliktus az étterem mellékhelyiségében kezdődött, és onnan terjedt át a parkolóra.

A Twin Peaks előtt vasárnap több tucatnyi motort állítottak le. A rendőrség előre tudott a találkozóról, ezért megerősítette jelenlétét az étteremnél.

A hiányos öltözetű pincérnőiről ismert étteremlánc helyi egységénél előbb ökölharc tört ki, majd üvegek, furkósbotok, láncok és kések kerültek elő, végül lőfegyverek is eldördültek. Több motorost rendőrök lőttek meg; az egyelőre nem derült ki, hogy halálos lövést is leadtak-e. Három motorost, aki később be akart hatolni a helyszínre, hogy bosszút álljon társaiért, őrizetbe vettek.

A rendőrség szerint a beavatkozás életeket mentett meg. Helyszíni beszámolók szerint a Twin Peaks és egy szomszédos üzlet parkolóját az összecsapás után földön heverő testek borították. Az incidens hatalmas pánikot okozott a környéken.

A helyszín körül megerősítették a biztonsági őrizetet a további összecsapások megelőzése érdekében. A Texasi Szeszesital-bizottság legkevesebb hét napra bezáratta a Twin Peakset a közösséget fenyegető veszélyre hivatkozva. A nyomozásba a helyi rendőrség mellett a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) is bekapcsolódott.

A feszültség hónapok óta fokozódott a bandák között. A texasi közbiztonsági minisztérium egyik 2014-es felmérése fokozottan veszélyesnek minősítette a Bandidos elnevezésű motoros bandát. Ugyanebbe a kettes szintű veszélyességi kategóriába tartozik a Bloods, a Crips és az Aryan Brotherhood. A dokumentum nem ejtett szót a Cossacs csoportról.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az 1960-ban alapított Bandidos egyebek között kokain-, marihuána- és metamfetamin-kereskedelemmel foglalkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.