Incidensnél több

Lelőttek egy szíriai gépet a törökök

A török légierő lelőtte a szíriai kormányerők egy repülőgépét szombaton, amiért az állítólag belépett a török légtérbe.

2015.05.16 19:24MTI

Török médiajelentések és név nélkül nyilatkozó török tisztségviselők szerint a szíriai gépet két török F-16-os vette üldözőbe és lőtte le, miután az kétszer is megsértette a török légteret. A szíriai katonai gép - amelynek pontos típusát nem közölték a török források - Szíria területen csapódott a földbe.

A szíriai állami tévécsatorna ugyanakkor azt állította, hogy a török híradások valótlanok, és a török légierő valójában egy felderítő drónt lőtt le, nem egy harci repülőt.

Ankara korábban többször egyértelművé tette, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök bukását akarja a szomszédos országban négy éve tartó polgárháborúban, bár állítása szerint nem támogatja az Aszad ellen harcoló felkelőket.

Aszad rezsimje ezzel szemben azzal vádolja Törökországot, hogy fegyverekkel látja el a lázadókat, köztük szélsőséges iszlamista csoportokat is. Damaszkusz szerint a török támogatás fontos szerepet játszott a radikális felkelők megerősödésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.