Majdnem 80 százalékát

A tálibok elfoglalták a Tádzsikisztánnal határos terület nagy részét

A szélsőséges iszlamista mozgalom fegyveresei Badahsan tartomány területének majdnem 80 százalékát ellenőrzik.

2015.05.15 20:57MTI

Az Afganisztánban előrenyomuló tálibok elfoglalták a Tádzsikisztánnal határos régió nagy részét - figyelmeztetett pénteken a közép-ázsiai ország titkosszolgálati szóvivője.

A szakember a TASZSZ orosz állami hírügynökség dusanbei tudósítójának elmondta, hogy a szélsőséges iszlamista mozgalom fegyveresei Badahsan tartomány területének majdnem 80 százalékát ellenőrzik.

A terroristák egyes osztagai gyakorlatilag néhány kilométerre megközelítették Tádzsikisztán határát. A felderítés adatai szerint ezek a radikális csoportok korábban Pakisztán területén tartózkodtak, Észak-Vazirisztánban, az úgynevezett törzsi övezetben, ahonnan a pakisztáni hadsereg kiszorította őket - mondta a tádzsikisztáni titkosszolgálat képviselője.

Hozzátette: tudomásuk szerint a táliboknak egyelőre nem áll szándékukban, hogy átlépjék Tádzsikisztán határát, ennek ellenére a tádzsik hadsereg megelőzés céljával a legsérülékenyebb szakaszokon második védelmi vonalat is létrehozott.

A tádzsik titkosszolgálati szóvivő nem zárta ki, hogy "ebben a bűnözői internacionáléban", ahogy az iszlamista szélsőségeseket nevezte, ne lennének ott az Iszlám Állam hívei, akik között közép-ázsiai, így tádzsikisztáni fegyveresek is harcolnak.

A dusanbei illetékes elmondta, hogy országa számít a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) tagállamainak segítségére a tálibok és más szélsőségesek elleni fellépésben.

A szervezet gyorsreagálású közös hadereje a rendkívüli harcképesség ellenőrzésének keretében épp most hajt végre terrorellenes gyakorlatot az Afganisztánnal határos tádzsik régióban.

Az ODKB, az 1992-ben létrehozott katonapolitikai szervezet tagja Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Örményország és Tádzsikisztán.

A pakisztáni hadsereg pénteken nagyszabású szárazföldi és légi offenzívát indított a tálibok ellen az ország északnyugati részében lévő Saval-völgyben amely az iszlamista lázadók utolsó nagyobb fellegvárának számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.