Ambiciózus tervek

Az egyiptomi miniszterek nem bírják tartani a lépést az államfővel

Szíszit dühíti az egyiptomi miniszterek lassúsága, a sajtó szerint rezeg a léc a kormány alatt.

2015.05.06 20:20MTI

Inog a szék az egyiptomi kormány számos tagja alatt, amelynek az az oka, hogy egyes miniszterek nem bírják tartani a lépést az államfő ambiciózus tervei által diktált irammal - adta hírül szerdán az egyiptomi sajtó.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök "dühösen" értesült arról, hogy a Sharm el Sheikh városában rendezett gazdasági konferencia után másfél hónappal az ott aláírt, sok milliárd dolláros szándéknyilatkozatok mindössze egyharmadának a finanszírozása tisztázott - írta az al-Vatan című napilap. Az újság szerint a baj az, hogy a legtöbb miniszter nem tud szabadulni a "régi egyiptomi hivatalnokok" megszokott munkastílusától, és nem csinál mást, csak "jelentéseket gyárt", és "bizottságokat felügyelő bizottságokat állít fel".

Fotó: G.J.

Az említett gazdasági konferencián talán legnagyobb visszhangot keltett befektetésről, a sivatag közepén megépítendő új egyiptomi fővárosról azóta gyakorlatilag egyszer esett szó, amikor április elején Szíszi váratlanul bejelentette, hogy az állami költségvetésből nem futja az ötmilliós metropolisz létrehozására.

Megfigyelők szerint a 2011-es forradalom utáni évek gazdasági és politikai káoszába belefáradt emberek gyors eredményeket akarnak látni, és csak a "jó hírek" tarthatják nyeregben a jelenleg egyébként széleskörű támogatottságnak örvendő államfőt.

Az as-Surúk című újság forrásaira hivatkozva azt írta, az egyes tárcák élén várható tisztújítás előkészületei már javában zajlanak, annak ellenére, hogy azt az illetékesek határozottan tagadják. Ibráhím Mahlab kormányfő a napok óta terjedő hírekkel kapcsolatban újságírói kérdésre ingerülten azt válaszolta: "Miről beszélsz, barátom? Mi dolgozunk tovább és kész ... nincs semmi!"

A gazdasági vívmányok elmaradásával kapcsolatban Mahlab az as-Surúk című napilapnak úgy nyilatkozott: "48 ezer állást teremtettünk, azokat azonban senki nem akarja betölteni, mert mindenki hivatalnokként akar dolgozni." A 90 milliós ország közszférája mintegy hétmillió embert foglalkoztat.

A merész állításokra hajlamos el-Bavvába című lap már számokat is említett, kilenc leváltandó miniszterről írt, név szerint említve a befektetésügyi minisztert.

Az utolsó váratlan kormányalakítás mindössze két hónapja történt, néhány nappal a Sharm el Sheikh-i konferencia előtt. Akkor öt tárcavezetőnek kellett távoznia hivatalából. Az al-Bavvába megjegyzi, hogy a miniszterek újabb csoportos menesztése megrendítheti Szíszi népszerűségét, hiszen ez azt a látszatot keltené, hogy nem képes megfelelő emberek kiválasztására, és így az ország nem támaszkodhat egy stabil kormányra, miközben a 2012-ben feloszlatott parlamentet még mindig nem sikerült újraalakítani.

Fotó: G.J.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.