Franciaországi légikatasztrófa

A másodpilóta begyakorolta a gép megsemmisítését

A Germanwings német légitársaság márciusban lezuhant gépének másodpilótája előre begyakorolta a repülő megsemmisítését a katasztrófa körülményeinek vizsgálatát irányító francia hatóság (BEA) szerdán ismertetett előzetes jelentése szerint.

2015.05.06 14:02MTI

Német hírportálok beszámolói szerint az Airbus A320-as repülőgép fekete dobozából kinyert adatok alapján megállapították, hogy a másodpilóta a katasztrófa előtti utolsó úton, Düsseldorfból Barcelona felé több alkalommal beprogramozta a robotpilótát arra, hogy kezdjen süllyedést 100 láb (30 méter) magasságig.

A másodpilóta ekkor egyedül tartózkodott a pilótafülkében. A Bordeaux-i földi irányítástól azt az utasítást kapta, hogy kezdjen süllyedést. A másodpilóta végrehajtotta az utasítást, a robotpilótát a meghatározott repülési magasságra állította be, de ezt többször - néhány másodpercre - átállította 100 lábra, ami a szakértők szerint arra utal, hogy begyakorolta a végzetes manővert.

A fekete doboz adatai megerősítik a feltételezést, hogy a másodpilóta szándékosan idézte elő a katasztrófát. "Arra lehet következtetni, hogy cselekvőképes volt és valamennyi tevékenysége arra irányult, hogy lezuhanjon a gép" - mondta Rémy Jouty, a BEA igazgatója.

Az előzetes jelentés szerint megállapították azt is, hogy a másodpilóta a katasztrófa előtti percekben - amikor a gép visszafelé, Barcelonából Düsseldorf felé tartott - megmozgatta a gép kormányát, de a beavatkozás nem volt elég erőteljes ahhoz, hogy kiiktassa a robotpilótát.

Ez előtt a másodpilóta 30 méteres repülési magasságra programozta a robotpilótát és több alkalommal növelte a repülőgép sebességét. A gép március 24-én hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban, a fedélzeten 150 emberrel. A másodpilóta a végzetes süllyedés előtt bezárkózott a pilótafülkébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.