Egyelőre senki nem vállalta a támadást

Agyonlőttek egy volt IRA-parancsnokot Belfastban

Agyonlőtték az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű észak-írországi terrorcsoport egy volt parancsnokát kedden belfasti otthona közelében.

2015.05.05 21:10MTI

A 47 éves Gerard Davisont a nyílt utcán, fényes nappal lőtték le Belfast Markets nevű, javarészt függetlenségpárti katolikusok lakta negyedében, amely számos robbantás és lövöldözés színtere volt a négy évtizedes északír konfliktus során. A támadást egyelőre senki sem vállalta magára.

A rendőrség közölte, még korai lenne a lehetséges indítékokról találgatni. Több mint egy éve ez volt az első halálos kimenetelű lövöldözés Észak-Írországban.

Davisont egy évtizeddel ezelőtt őrizetbe vették, de végül vádemelés nélkül szabadon engedték egy nagy visszhangot keltett gyilkossággal kapcsolatban.

Az áldozat hozzátartozói szerint Davison rendelte el egy Robert McCartney nevű férfi halálra késelését. McCartney meggyilkolásának nagy visszhangja volt, még George Bush akkori amerikai elnök is szolidaritását fejezte ki az áldozat testvéreinek.

Az ügyben két emberrel szemben vádat emeltek, de 2008-ban felmentették őket. Ugyanakkor a gyilkosság kavarta botrány sokak szerint hozzájárult ahhoz, hogy az IRA nem sokkal később végleg letegye a fegyvert.

Az IRA az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején kezdett fegyveres harcot az általa megszálló hatalomnak tekintett Nagy-Britannia észak-írországi fennhatósága ellen, és a több mint háromezer emberéletet kioltó hadjáratot csak a történelmi jelentőségű 1998-as nagypénteki rendezési megállapodás zárta le.

Ezután is további hét évbe telt, mire az IRA leszerelte fegyverzetét és bejelentette, hogy felhagy a további fegyveres harccal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.