Vatikán

Bemutatták a Ferenc pápa által meghirdetett rendkívüli szentév programját

A 2016. november 20-ig tartó szentév első eseménye a Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitása lesz idén december 8-án.

2015.05.05 20:41MTI

Több mint húsz kiemelt esemény követi egymást a Ferenc pápa által meghirdetett és december 8-án kezdődő rendkívüli szentév során - mutatta be a szentév programját Rino Fisichella érsek a Vatikánban.

A 2016. november 20-ig tartó szentév első eseménye a Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitása lesz idén december 8-án. Ezt követően a másik három római bazilika szent kapuját nyitják meg: december 13-án a lateráni Szent János-, 2016. január 11-én a Santa Maria Maggiore- és január 25-én a római városfalakon kívüli Szent Pál-bazilika szent kapuját. A szentévben megnyitott szent kapukon lépnek be a zarándokok a bazilikákba.

Első alkalommal a világ különböző egyházmegyéiben is az irgalmasságnak szentelt kapukat nyitnak meg azok számára, akik nem tudnak eljutni Rómába - mondta a rendkívüli szent év szervezésével megbízott Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke.

Az érsek elmondta, hogy Ferenc pápa külön imádságot ír a rendkívüli szentévre. A szentév során a Rómába érkező zarándokok bűnbocsánatban részesülnek, de az egyházfő a világ földrajzi és társadalmi értelemben is legtávolabbi szegleteibe az "irgalmasság misszionáriusait" küldi el, akik szintén feloldozást adhatnak. "Minden bűn, még az abortusz alól is" - jelentette ki Rino Fisichella.

Az utóbbi száz évben ez lesz a harmadik rendkívüli szentév az 1933-ban és az 1983-ban rendezettek után, amelyek Jézus halálának évfordulóira estek. A Ferenc pápa által meghirdetett szentév viszont "tematikus" lesz: a pápa az irgalmasságnak szentelte.

A majdnem egyéves programban 23 kiemelt esemény szerepel. Az első 2016. január 19-21. között a zarándokutak szervezőinek és ebben a vallásos-idegenforgalmi ágazatban dolgozóknak a római találkozója lesz. Február 2-án a felszentelt élet jubileumát tartják meg, április 24-én Ferenc pápa a bérmálásban részesült 13-16 éves fiatalokat várja, június 12-én a betegekkel találkozik, szeptember 4-én az önkéntesek jubileuma lesz, november 6-án pedig a raboknak szeretne misét bemutatni a Szent Péter-bazilikában Ferenc pápa. Ennek a találkozónak a részleteit még ki kell dolgozni. A rendkívüli szentév biztonsági feltételeiről a Vatikán az olasz belügyminisztériummal és Róma városával a jövő héten kezd el egyeztetni.

Az érsek hozzátette, hogy a Rómába érkező zarándokoknak külön útvonalakat készítenek elő, hogy megvédjék őket a tömegesemény esetleges "kereskedelmi csapdáitól".

A szentév hét nyelven elérhető honlapja (www.im.va) már működik. A szentév logója Marko Rupnik szlovén jezsuita mozaikművész alkotása. Latin felirata úgy szól: Irgalmasok, mint az Atya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.