Kiszolgáltatottság

Indonézia visszatartaná a cselédsorstól asszonyait

Indonézia tartósan meg fogja tiltani állampolgárainak, hogy háztartási alkalmazottnak menjenek 21 közel-keleti ország valamelyikébe. Az intézkedés előzménye, hogy Szaúd-Arábiában áprilisban gyilkosság vádjával kivégeztek két indonéz nőt.

2015.05.05 10:37MTI

A három hónap múlva életbe lépő intézkedés csak azokra az indonézekre vonatkozik majd, akik újonnan szándékoznak elutazni háztartásbelinek, azok, akik már valamelyik közel-keleti országban dolgoznak, maradhatnak.

Jakarta régóta panaszkodik arra, hogy közel-keleti munkaadóik rosszul bánnak a háztartásban alkalmazott indonéz vendégmunkásokkal. Egy indonéz háztartásbeli 2011-ben történt kivégzésének hatására már bevezettek egyszer egy ideiglenes tilalmat arra, hogy indonéz nők Szaúd-Arábiába utazzanak, a mostani tilalom azonban határozatlan idejű lesz.

Az indonéz nőket a jobb anyagi körülmények vonzzák a közel-keleti országokba, de munkaadóik gyakran bántalmazzák őket, vannak, akiket rabszolgasorban tartanak egyes civilszervezetek állításai szerint. Az indonéz munkaügyi miniszter közölte: "problémák vannak a munkanormával és az emberi jogok tiszteletben tartásával, ez Indonézia méltóságát is sérti, ezért az országnak joga van megtiltani a vendégmunkások odautazását".

A két indonéz nő áprilisi kivégzése miatt az indonéz külügyminisztériumba bekérették Szaúd-Arábia nagykövetét, és tiltakoztak amiatt, hogy Rijád az ítélet végrehajtása előtt nem értesítette Jakartát.

Indonézia szigorítani fog azon is, hogy állampolgárai valamelyik másik ázsiai-csendes-óceáni országba utazzanak vendégmunkásnak, és összeállítanak egy feketelistát azokról a toborzócégekről, amelyek jogsértéseket követnek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.