Diplomáciai párbeszéd

Peking felszólította Manilát, ne provokáljon

A Fülöp-szigetek hagyjon fel a "rosszindulatú hírveréssel és a provokációval" dél-kínai-tengeri területi vitáikkal kapcsolatban, és a vitatott szigetek hovatartozására utalva Kína közölte: nem fogadja el a status quót.

2015.05.05 09:23MTI

A kínai külügyminisztérium szóvivőjének kedden ismertetett nyilatkozata arra volt válasz, hogy a Fülöp-szigetek kormánya megvádolta Kínát: a dél-kínai-tengeri szigeteken folytatott építkezéseivel, a területfeltöltéssel megsérti a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és Kína által 2002-ben elfogadott magatartási kódexet.

Hua Csun-jing szerint a két ország közötti vita eredete, hogy a Fülöp-szigetek az 1970-es évektől kezdve elfoglalt több, Kínához tartozó szigetet, és azokon éveken át katonai és polgári létesítményeket: repülőtereket, kikötőket és laktanyákat épített. Kijelentette: a Fülöp-szigetek megsértette vállalását, amikor nem vontatta el 1999-ben zátonyra futott hadihajóját a Zsen'aj (Second Thomas) zátony közeléből, mert így akart birtokba venni egy olyan területet, amelyet Kína is magának követel.

Peking azt is Manila szemére vetette, hogy a területi viták miatt 2013-ban a viselkedési kódexben foglalt megállapodással szemben egyoldalúan nemzetközi döntőbírósághoz fordult. Ezután a Fülöp-szigetek újabb "törvénytelen építkezésbe kezdett" a Csungje/Pagasa szigeten. "A Fülöp-szigetek az, amely megsértette a viselkedési kódexet" - hangoztatta a szóvivő.

Hu Csun-jing kijelentette: Kína nem fogadja el a status quót, vagyis azt, hogy egyes kínai szigeteket a Fülöp-szigetek elfoglalt. Felszólította Manilát, hogy hagyja abba az építkezéseket, és vonja ki ezekről embereit és felszereléseit. Hangsúlyozta, hogy Kína határozottan meg fogja védeni területi szuverenitását és tengeri jogait, érdekeit. Közölte, hogy Peking kész közvetlen tárgyalások útján megoldást keresni a vitákra.

Már a múlt héten élesen reagált Peking arra, hogy az ASEAN csúcstalálkozóján kiadott elnöki nyilatkozat aggasztónak nevezte a dél-kínai-tengeri kínai területfeltöltéseket és a katonai jelenlétet, Peking ugyanis több zátonyon is építkezésbe kezdett.

A kínai külügyminisztérium válaszában kijelentette, hogy a Nansa/Spratly-szigeteken folyó építkezés "megtámadhatatlanul" Peking szuverenitása alá tartozó területen zajlik. A szigetcsoportot a Kínai Népköztársaság, Tajvan és Vietnam teljes egészében magának követeli, míg a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei egyes részeit tartja területéhez tartozónak. A szigetek, zátonyok, homokpadok közül a legtöbbet Vietnam felügyeli, majd sorban a Fülöp-szigetek, Kína és Malajzia. Valamennyi ország állomásoztat katonákat az általa elfoglalt területen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.