Nevelő apa

Nem engedélyezi a miniszter a 10 éves kislány abortuszát

Nevelőapja erőszakolta meg azt a 10 éves kislányt, aki már a terhessége 23. hetében jár - a miniszter mégsem engedélyezi az abortuszt.

2015.05.05 08:09MTI

Antonio Barrios egészségügyi miniszter, aki amúgy gyermekorvos, hétfőn arra hivatkozva jelentette ki újságíróknak, hogy a terhességet nem lehet megszakítani, hogy arra csak a 20. hétig van lehetőség. A paraguayi alkotmány csak akkor engedélyezi a magzatelhajtást, ha az anya élete veszélyben forog, és abban az esetben is csak a 20. hétig.

A kislányt az asuncióni vöröskeresztes kórház gondjaira bízták, ők felügyelik az állapotát. Vasban, kalciumban és vitaminokban gazdag különleges étrenden tartják, és pszichológus foglalkozik vele. A nevelőapa szökésben van, az anyát pedig őrizetbe vették, gondatlansággal és kiskorú szexuális bántalmazásában való bűnrészességgel vádolják.

A paraguayi egészségügyi minisztérium szerint 2014-ben csaknem hétszáz 10 és 14 év közötti kislány szült a dél-amerikai országban, a 15-19 éves korú lányok körében pedig évente 20 ezer szülést regisztrálnak.

A mostani eset április végén vált ismertté. Az anya 2014 januárjában feljelentette a nevelőapát, mert azt gyanította, hogy molesztálja a kislányt, aki akkor még csak kilencéves volt. Az ügyet azonban félretették - a hatóságok most vizsgálják, hogy miért. Több mint egy évvel később a 32 éves anya kórházba vitte a kislányt, mert megnőtt a hasa - a nő azt hitte, hogy egy tumortól. Az orvosok végül megállapították, hogy a gyerek 21 hetes terhes, és értesítették a hatóságokat.

Az ügy nagy visszhangot váltott ki, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet felszólította a paraguayi hatóságokat, hogy védjék meg a kislány életét, amelyre szerintük nagyfokú kockázatot jelent a terhesség.

A Paraguayi Egyetem orvosi karának dékánja - egyben a helyiek körében a szegények kórházaként emlegetett Clinicas igazgatója - szerint viszont a kislány gond nélkül ki tudja hordani a babát, a komplikációk elkerülése érdekében azonban várhatóan császármetszéssel fog szülni. Anibal Peris hozzátette, hogy az általa vezetett kórházban 2014-ben 14 kilenc és 15 év közötti kislány hozott világra gyermeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.