NATO

Nagy a feszültség, túl sokan tartanak hadgyakorlatokat az északi vizeken

A tengeralattjárók elleni hadviselés terén minden idők legnagyobb szabású északi-tengeri hadgyakorlatát kezdte hétfőn a NATO, Norvégia partjainál, mégpedig olyan időszakban, amikor az Észak-atlanti Szövetség és Oroszország között rendkívüli módon kiéleződött a feszültség.

2015.05.04 19:33MTI

Tizenegy ország több tucat hadihajója, tengeralattjárója, repülőgépe és helikoptere vesz részt a másfél hétig tartó műveletben, amely során a NATO mintegy ötezer katonája az ellenséges tengeralattjárók észlelését és megsemmisítését gyakorolja szimulációs gyakorlatok révén a Norvégia és Dánia közötti tengerszorosban.

A gyakorlat olyan időszakban folyik, amikor Oroszország és a NATO kapcsolatai az ukrajnai konfliktus miatt a hidegháború óta a legmélyebb válságba jutottak. A manőverek annak a térségnek a közelében zajlanak, ahol nemrégiben rejtélyes víz alatti incidensek történtek.

Finnország, amely nem tagja a NATO-nak, nemrég közölte, hogy haditengerészete víz alatti robbantásokkal figyelmeztetett egy feltételezett tengeralattjárót a Balti-tengeren: a hajó finn területi vizeken, Helsinki közelében tartózkodott. Tavaly októberben Svédország, amely ugyancsak nem tagja az észak-atlanti szövetségnek, egy hétig kutatott eredménytelenül egy "külföldi tengeralattjáró" után a főváros, Stockholm közelében.

Brynjar Stordal százados, a norvég hadsereg szóvivője a múlt héten kijelentette, hogy a májusi manővereknek nincs közük a fenti incidensekhez, a hadgyakorlatot jóval korábban már tervbe vették. Ugyanakkor - mint rámutatott - az ezekben az országokban történtek még inkább alátámasztják, hogy szükséges egy ilyen gyakorlat.

Hasonlóképpen nyilatkozott a gyakorlat vezetésével megbízott Brad Williamson ellentengernagy. "Oroszországnak joga van a tengeren lenni, mint ahogy nekünk is" - mondta az egyik hajó fedélzetén a sajtónak, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az említett incidensek nem felelnek meg a nemzetközi szabályoknak, ez pedig aggodalomra ad okot. A mostani manőverek - tette hozzá - nem tekinthetők válaszadásnak ezekre az incidensekre, de ez utóbbiak nagyobb jelentőséget kölcsönöznek e gyakorlatoknak.

Észtország történetének legnagyobb hadgyakorlatába kezdett

A művelet célja, hogy ellenőrizzék az észt védelmi erők harckészültségét. A gyakorlathoz csatlakoznak az amerikai hadseregnek az Atlantic Resolve fedőnevű, a Krím félsziget tavaly márciusi orosz elcsatolása után elindított baltikumi rotációs hadgyakorlat-sorozatban részt vevő erői is, továbbá Nagy-Britannia, Németország, Litvánia, Lettország, Lengyelország és Hollandia is küldött csapatokat Észtországba.

A lett fegyveres erők ezzel párhuzamosan arról számoltak be, hogy az előző nap két orosz felszíni hadihajót, valamint egy tengeralattjárót, illetve egy katonai teherszállító repülőgépet azonosítottak. Az orosz tengeri járművek az észt felségvizektől mintegy tíz kilométerre haladtak a Balti-tengeren, a szállítógép pedig nemzetközi légtérben repült a lett partok közelében.

Az 1991-ig a Szovjetunióhoz tartozó három balti állam, Litvánia, Lettország és Észtország egyaránt aggódik biztonsága miatt, amióta 2014 márciusában Oroszország bekebelezte a dél-ukrajnai Krím félszigetet. A Baltikum szovjet utódállamainak mindegyike azt állítja, hogy tavaly óta Moszkva többször is megsértette légterüket és a területükhöz tartozó vizeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.