7,8-as

Nepáli földrengés: az EU további segítséget nyújt

További 16,6 millió euró (közel 5 milliárd forint) pénzügyi támogatást hagyott jóvá a földrengés sújtotta Nepál számára hétfőn az Európai Bizottság.

2015.05.04 14:29MTI

A brüsszeli testület tudatta, hogy a támogatást közvetlenül a nepáli kormány kapja, felhasználása pedig a terepen tevékenykedő segélyszervezetek feladata lesz. Az EU költségvetéséből Brüsszel ezzel együtt összesen 22,6 millió (6,8 milliárd forint) támogatást ítélt meg a földrengés sújtotta ország számára.

Az uniós segítség célja, hogy az otthon nélkül maradtak feje fölé mielőbb fedél kerülhessen, legyen elegendő ivóvíz, gyógyszer és működjenek a távközlési berendezések.

A bizottság közleményéből ugyanakkor az is kiderül, hogy a hétfőn jóváhagyott összeget Nepál az esztendő folyamán egyébként is megkapta volna, mert ezt a Katmandu számára elkülönített fejlesztési keretből utalja majd át a bizottság. A pénz eredeti célja a stabilitás és a béke előmozdítása, az oktatás fejlesztése lett volna a himalájai országban.

Az EU központi költségvetésén kívül az unió tagállamai közül is mintegy másfél tucatnyian ajánlottak fel különböző eszközöket a katasztrófahelyzet kezeléséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.