Legalább 52 polgári áldozat

Civilek haltak meg egy szíriai légicsapásban

Legalább 52 polgári személy halt meg Szíriában, amikor a dzsihadisták ellen harcoló szövetséges erők egy falut bombáztak az ország északi részén.

2015.05.02 11:25MTI

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) elnöke, Rámi Abder-Rahmán szerint a szövetséges harci gépeknek az Aleppó tartománybeli Bír-Maháli falu ellen reggel végrehajtott légicsapásainak 52 halálos áldozata volt. Az áldozatok között hét gyermek van, további tizenhárom ember eltűnt, feltehetően a romok alatt rekedtek - közölte az OSDH elnöke.

Rámi Abder-Rahmán szerint kurd milicisták és lázadók mintegy 2 kilométerre a falutól harcolnak az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet lázadóival.

"A faluban azonban csak polgári személyek vannak. Itt nincsenek az IÁ-nak állásai, nincsenek összecsapások".

A bír-maháli támadásban az IÁ egyetlen fegyverese sem halt meg, de a közelben végrehajtott légicsapások során hét iszlamistával végeztek - közölte az OSDH elnöke. Az Egyesült Államok vezette, több arab ország részvételével létrejött nemzetközi szövetség szeptember vége óta hajt végre légicsapásokat Szíriában az Iszlám Állam állásai ellen. A szövetség iraki légicsapásaiban több európai ország is részt vesz.

A légitámadásoknak köszönhetően sikerült a kurd és szíriai fegyvereseknek több heti harc után visszafoglalniuk a török határon fekvő Kobáni városát az iszlamistáktól.

Az OSDH adatai szerint a bír-maháli áldozatokat nem számítva eddig 66 polgári halottja volt a légicsapásoknak. A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező londoni székhelyű szervezet szerint a légicsapásokban eddig több mint 2000 ember halt meg, közöttük 1922 dzsihadista.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.