Tavaly júliusban történt a tragédia

Befejeződött a maláj utasszállító áldozatainak hazaszállítására szervezett misszió

Befejeződött a tavaly júliusban lezuhant malajziai repülőgép áldozatainak hazaszállítására szervezett misszió Kelet-Ukrajnában, a lezuhanás körzetében.

2015.04.30 21:08MTI

"A misszió munkája véget ért" - mondta sajtótájékoztatóján Pieter-Jaap Aalbersberget a műveletért felelős holland csoport vezetője.

"Most a megtalált emberi maradványok, személyes tárgyak és roncsok mindegyikét Donyeckből Harkivba szállítjuk. Nem tudjuk garantálni, hogy mindent megtaláltunk, abban azonban biztosak vagyunk, hogy megtettünk minden tőlünk telhetőt" - tette hozzá a szakértői csoport vezetője.

Az illetékes tájékoztatása szerint a jövő héten egy katonai szállító repülőgéppel újabb hét koporsót fognak a hollandiai Eindhovenbe szállítani. Az emberi maradványokat innen Hilversum városába viszik tovább, ahol szakértők próbálják majd meg azonosítani az áldozatokat. Egyúttal a misszió tagjai is visszatérnek Hollandiába.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata július 17-én zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, s a gépen tartózkodó 298 ember, többségében holland állampolgár életét vesztette.

A katasztrófa után ukrán és nyugati források is azt állították, hogy a gépet a szakadárok lőtték le, mégpedig orosz gyártmányú légvédelmi rakétával, Moszkva és a szeparatisták viszont az ukrán hadsereget tették felelőssé a történtekért. A misszió munkája a Kelet-Ukrajnában zajló harcok és a zord időjárás miatt egy időre megszakadt, azt csak április 16-án lehetett folytatni. Az utóbbi két hétben egy 24 tagú csapat kutatta át a katasztrófa helyét.

A misszió együttműködött a kelet-ukrajnai Harkiv és a környező települések hatóságaival, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ), valamint az ukrán katasztrófavédelmi szolgálattal.

Abban is sikerült megállapodni a környékbeli települések polgármestereivel, hogy ha a helyiek a művelet lezárulta után esetleg további maradványokat találnak a katasztrófa helyszínén, akkor több meghatározott ponton is leadhatják azokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.