Ellentmondás

Az FBI segített egy túsz családjának a váltságdíj kifizetésében

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2012-ben segédkezett abban, hogy a Pakisztánban januárban egy dróncsapás által véletlenül megölt amerikai túsz, Warren Weinstein családja váltságdíjat fizessen az őt fogva tartó al-Kaida terrorhálózatnak, ami ellentmond a terroristák zsarolásának teljesítését elvető hivatalos washingtoni álláspontnak.

2015.04.30 20:57MTI

A The Wall Street Journal szerint miközben a Fehér Ház mind nyíltan, mind bizalmasan elutasítja a váltságdíj-fizetés lehetőségét, a kudarcba fulladt Weinstein-ügy arra utal, hogy az FBI egyes családoknak útmutatással szolgált az ügyben.

Weinstein esetében az FBI leellenőrizte, hogy a terroristák által kikövetelt 250 ezer dollárt közvetítő pakisztáni nem részese-e a zsarolásnak, és több más információt is megosztott a hozzátartozókkal a csere elősegítése érdekében. Névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékesek szerint az ügynökök közvetlenül nem hagyták jóvá a váltságdíj-fizetést és nem is adtak arra felhatalmazást, így nem sértették meg a túszok ügyében képviselt amerikai álláspontot. A források szerint az FBI - Weinsteinék megoltalmazásának szándékával - csak segédkezett a családnak, miután az úgy döntött, hogy fizetni fog.

A The Wall Street Journal informátorai szerint ugyanakkor a szövetségiek azt mondták a hozzátartozóknak, hogy a váltságdíj kifizetése valószínűleg a legjobb megoldás lehet Weinstein kiszabadítására. Az amerikai bűnüldöző és hírszerző szervek sohasem tudták hitelt érdemlően megállapítani, hogy a Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) alkalmazásában álló, 73 évesen életét vesztett orvost hol tartják fogva a terroristák, akik 2011-ben rabolták el őt.

A lap emlékeztetett rá, hogy a Fehér Ház egy vezető tisztségviselője korábban több, terroristák által Szíriában elrabolt amerikai túsz családját figyelmezette, hogy a váltságdíj kifizetése törvénybe ütköző cselekedet, ami eljárást vonhat maga után. A The Wall Street Journal forrásai szerint az FBI megnyugtatta a hozzátartozókat, hogy nem fognak vádat emelni ellenük.

Az Egyesült Államokban, amely többször bírált más - elsősorban európai - országokat a váltságdíj-fizetés miatt, tavaly megkezdődött a túszokkal kapcsolatos hivatalos magatartás felülvizsgálata, amely mindeddig nem ért véget. A végeredmény aligha lehet a váltságdíj-fizetés elutasításának feladása, de az érintettek családjai várhatóan nagyobb segítséget fognak kapni a biztonsági szervektől.

Az al-Kaida által elrabolt Weinstein és egy olasz túsz is életét vesztette januárban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorelhárítási akciójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.