160 embert mentettek meg

Nőket és gyerekeket szabadítottak ki a Boko Haram fogságából

Ismét elrabolt nőket és gyerekeket - összesen 160 embert - szabadított ki a nigériai hadsereg az ország északkeleti részén fekvő Sambisa erdőségben a Boko Haram iszlamista csoport fogságából.

2015.04.30 19:18MTI

A Sambisa erdő mintegy 100 kilométerre fekszik a Borno szövetségi állambeli Chiboktól, ahonnan 2014. április 14-én 276 diáklányt - többségükben keresztényeket - rabolt el a radikális milícia.

A lányok közül a Boko Haram továbbra is fogva tart mintegy kétszázat, hollétükről semmit nem tudni. A Premium Times helyi újság Sani Usman katonai szóvivőre hivatkozva arról adott hírt, hogy a hadsereg és a dzsihadisták közti, órákon keresztül tartó összecsapásokban egy katona, egy nő és a Boko Haram több száz tagja vesztette életét a sűrű Sambisa erdőség területén. Nyolc nő és négy katona súlyosan megsebesült.

A szóvivő azt mondta, néhány nőt olyan mértékben megváltoztatott a rabság, hogy tüzet nyitottak a kiszabadításukra érkező katonákra. Két nappal ezelőtt a hadseregnek csaknem háromszáz lányt és nőt sikerült megmenteniük a terrorcsoport fogságából.

Ők többségében az északkelet-nigériai Damboa szövetségi államban fekvő Bumsiri faluból származnak, és a hadsereg közlése szerint hamarosan hazatérhetnek családjaikhoz. A terrorcsoport általában erőszakkal az iszlám vallásra való áttérésre, illetve kényszerházasságra bírja foglyait, vagy rabszolgaságba taszítja őket. Néhány esetben harcra vagy tanaik átvételére kényszerítik az elrabolt nőket.

A saria (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő csoport becslései szerint 2014 eleje óta legkevesebb kétezer nőt és fiatal lányt rabolt el a Boko Haram.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.