Korrupció

Házi őrizetben a csíkszeredai polgármester és alpolgármester

A bukaresti törvényszék házi őrizetbe helyezte csütörtökön Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és helyettesét, Szőke Domokos alpolgármestert.

2015.04.30 18:50MTI

A döntés ellen mind a korrupcióellenes ügyészség (DNA), mind pedig a székelyföldi önkormányzati vezetők fellebbezést nyújthatnak be.

Ráduly Róbertet és Szőke Domokost szerdai csíkszeredai házkutatások után Bukarestbe szállította a korrupcióellenes ügyészség (DNA), ahol többórás éjszakai kihallgatás után csütörtök hajnalban őrizetbe vették őket. Az ügyészek előzetes letartóztatásukat kérték a bukaresti törvényszéktől.

A DNA csütörtökön közleményben tudatta, hogy a polgármestert hivatali visszaéléssel, visszaélésre való felbujtással és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert hivatali visszaéléssel és okirathamisításra való felbujtással gyanúsítja.

Az ügyészség egyebek mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2014-es csíkszeredai építkezési engedélyét kifogásolja, amelyet állítása szerint hiányos dokumentáció alapján állított ki a polgármester. A DNA másfelől azt állítja, hogy a polgármester 2014 szeptemberében rávett egy csődbiztost, hogy a piaci értéknél olcsóbban adja el a városházának a helyi szakszervezeti művelődési házat.

Szőke Domokos esetében egyebek között azt kifogásolják, hogy tavaly júliusban állítólag saját célra használta a hivatal gépjárművét és a hivatal pénzén utazott rokonaihoz. A sajtóba kiszivárogtatott korábbi híreszteléssel ellentétben a DNA közleményében már nincs szó kenőpénz elfogadásáról.

Csütörtökön az RMDSZ nevében Kelemen Hunor elnök kinyilvánította szolidaritását a csíkszeredai elöljárókkal. "Tiltakozunk kollégáink meghurcolása ellen, bízunk ártatlanságukban, és abban, hogy az ügyészség mielőbb lezárja az ellenük indult eljárást" - áll Kelemen Hunor nyilatkozatában. Az elnök kijelentette: az ártatlanság vélelme Ráduly Róbertet és Szőke Domokost is megilleti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.