A győzelem napja

Sem a szlovén, sem a horvát államfő nem utazik Moszkvába

Nem vesz részt Borut Pahor szlovén államfő a május 9-i moszkvai győzelem napi ünnepségeken, amelyekre Vlagyimir Putyin orosz elnöktől kapott meghívást. Szlovéniát a külügyminiszter, Karl Erjavec fogja képviselni az eseményen.

2015.04.30 17:22MTI

Az elnöki kabinet közleményében az áll, hogy az államfő az Európai Tanács ajánlása miatt nem vesz részt a katonai parádén, amelyben arra kérik az Európai Unió tagállamait, hogy államfői szinten ne képviseltessék magukat a rendezvényen. Helyette az aznap Ljubljanában a fasizmus feletti győzelem napján tartandó ünnepségen mond beszédet.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök egy héttel korábban Szlovéniában, egy újságírói kérdésre válaszolva jelentette ki, hogy nem megy el Moszkvába, helyette a moszkvai nagykövet képviseli Horvátországot a rendezvénysorozaton. Hivatalos közleményt erről még nem adott ki a zágrábi elnöki hivatal.

A volt jugoszláv tagköztársaságok közül a jubileumi moszkvai győzelem napi ünnepségeken májusban jelen lesz Tomislav Nikolic szerb elnök és Bosznia-Hercegovina államvezetésének egyik tagja, de nem vesz részt Filip Vujanovic montenegrói elnök, aki helyette a podgoricai megemlékezésen mond beszédet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.