Tevékenység

Észak-Koreának 5 év múlva akár 100 atombombája is lehet

A közelmúltban készült műholdképek tanúsága szerint az észak-koreai rezsim legfőbb plutóniumforrásának tartott jongbjoni atomreaktor kis intenzitással vagy időszakosan felújította tevékenységét.

2015.04.30 09:53MTI

Az öt megawattos reaktor évente körülbelül hat kilogramm plutóniumot tud előállítani, ami szakértők szerint egy atombombához is elegendő lehet. Észak-Korea eddig három nukleáris kísérletet hajtott végre, a legutóbbit 2013 februárjában.

A washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) tavaly azt közölte, hogy a reaktort a jelek szerint pihentetik, talán későbbi munkálatok céljával. Csütörtökön viszont arról számolt be az intézet, hogy téli műholdas megfigyelések kis intenzitású tevékenység jeleit mutatták, például a hó megolvadását a reaktor és a turbina burkolatán.

Az ISIS közlése szerint melegvízkifolyást is észleltek a reaktor vízelvezető rendszeréből, valamint gőz távozását a turbinaházból. A képek nem bizonyítják egyértelműen, hogy a reaktor teljes erővel felújította volna működését, csak azt mutatják, hogy "alacsony szinten vagy időszakosan működhet".

A jongbjoni reaktort 2007-ben bezárták egy leszerelés fejében segélyt kínáló egyezmény értelmében, de Phenjan a legutóbbi, 2013-as atomkísérlete után felújításba kezdett ott. Megfigyelők szerint Észak-Korea 10-16 plutónium- vagy dúsítotturán-töltetű atombombával rendelkezhet. Amerikai szakértők, köztük a Johns-Hopkins Intézet szakemberei azt jósolják, hogy az országnak 2020-ra akár száz ilyen bombája is lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.