Aztán lőnek

Peking felszólította Manilát és Hanoit

A dél-kínai-tengeri "tolakodó akcióik" beszüntetésére.

2015.04.29 21:14MTI

Peking felszólította szerdán a Fülöp-szigeteket és Vietnamot, hogy hagyjanak fel "tolakodó akcióikkal", amelyekkel Kínát támadják dél-kínai-tengeri építkezései miatt, és egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a területi vitákban érintett országok már túl vannak jó néhány hasonló építkezésen.

Hung Lej, a kínai külügyminisztérium szóvivője egyrészt védelmébe vette a Nansa/Spratly-szigeteken folyó kínai építkezést, mondván, hogy az megtámadhatatlanul Peking szuverenitása alá tartozó területen zajlik. Másrészt hivatkozott rá, hogy a Fülöp-szigetek és Vietnam "illegálisan foglalt el" a térségben szigeteket, továbbá zátonyokat töltött fel mesterségesen, repülőtereket épített és helyenként támadó fegyvereket - köztük rakétákat - telepített.

"Kína súlyos aggodalmát és ellenzését fejezi ki ezekkel a törvénytelen lépésekkel kapcsolatban" - hangoztatta Hung. Arra sürgette az érintett államokat, hogy azonnal fejezzék be azokat a cselekedeteket és szóbeli támadásokat, amelyekkel "sértik Kína szuverenitását és érdekeit".

Kedden a térség tíz országát tömörítő a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozóját követően kiadott elnöki nyilatkozatában aggodalmakat fogalmazott meg a kínai területfeltöltésekkel és katonai jelenléttel összefüggésben, miután Peking több zátonyon is építkezésbe kezdett a Dél-kínai-tengeren.

A Hszinhua kínai hírügynökség beszámolójában kitér rá, hogy a Fülöp-szigetek repteret és kikötőt épített a Csungje/Pagasa szigeten, s további két szigeten turisztikai létesítményeket húz fel. Peking szerint Manila 1999-ben egy hadihajót futtatott zátonyra a Zsen'aj (Second Thomas) zátonynál, hogy ily módon birtokba vehessen egy területet, amelyet Kína is a magáénak vall.

Hung Lej közölte, Vietnam a Spratly-szigetcsoport több mint húsz szigetén és zátonyán folytatott és folytat építkezéseket, helyenként területfeltöltést alkalmazva. Ezek között vannak kikötők, leszállópályák, rakétakilövők, helikopter-leszállók, iroda- és lakóépületek, táborok, szállodák, valamint világítótornyok.

A Spratly-szigeteket a Kínai Népköztársaság, illetve Tajvan mellett Vietnam is teljes egészében magáénak követeli, míg a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei egyes részeit tartja területéhez tartozónak. A szigetek, zátonyok, homokpadok közül a legtöbbet Vietnam felügyeli, amelyet számban a Fülöp-szigetek, Kína és Malajzia követ. Valamennyi ország állomásoztat katonákat az általa elfoglalt területen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.