Nepáli földrengés

Méternyit emelkedett meg a talaj egy része Katmandu környékén

Egy műhold szerdára virradó éjszaka, nem sokkal éjfél után haladt el Nepál fölött és a begyűjtött adatok már néhány órán belül a kutatóknál voltak.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2015.04.29 19:11MTI

Nagyjából egy méterrel emelkedett meg a talaj egy 120 kilométerszer 50 kilométeres területen Katmandu környékén a szombati nepáli földrengés hatására - állapították meg a szakemberek az európai Sentinel-1a műhold felvételeit elemezve.

A radar a földrengés előtt és után készített űrfelvételek összevetésével képes érzékelni a talajmozgásokat. A műhold szerdára virradó éjszaka, nem sokkal éjfél után haladt el Nepál fölött és a begyűjtött adatok már néhány órán belül a kutatóknál voltak. A kapott információk alapján a szakemberek interferenciaábrát - egy törésvonalon bekövetkező elmozdulásokat szemléltető színes ábra - készítettek.

Az új adatok megerősítették azt, hogy egy Katmandutól északkeletre fekvő 120 kilométerszer 50 kilométeres területen nagyjából egy méterrel emelkedett meg a talajszint - mondta Tim Wright, a földrengések, vulkánok és tektonikus mozgások megfigyelésével és modellezésével foglalkozó brit központ (COMET) munkatársa.

A fővárostól északra továbbhaladva az interferenciaábra talajsüllyedést jelez, ami várható következménye a történteknek. A következő napokban a szakemberek tovább finomítják az ábrát, hogy feltérképezhessék a károkat és a földcsuszamlásokat - adta hírül a BBC News.

A kutatók reményei szerint a szombati földrengés "anatómiájának" elkészítése segíteni fog abban, hogy történelmi események kontextusában vizsgálják meg a jelenséget, és az így nyert ismeretekkel azonosítani tudják a legkockázatosabb területeket, ami hasznos lehet a katasztrófatervek készítésekor.

A Richter-skála szerinti 7,8 erősségű földrengés az elmúlt több mint 80 év legpusztítóbb földmozgása volt a himalájai országban, több mint ötezer ember életét követelte, és több mint tízezren sérültek meg. Az ENSZ becslései szerint a 28 milliós Nepál mintegy nyolcmillió lakosát érintette a katasztrófa.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.