Update

Az EP új alkoholstratégiát sürget

Olyan új alkoholstratégia bemutatását várják, amely foglalkozik a fiatalok alkoholfogyasztásával, valamint felhívja a figyelmet a várandós kismamák alkoholfogyasztásának és az ittas vezetésnek a veszélyeire.

2015.04.29 16:57MTI

Az EP arra szólította fel a bizottságot, hogy haladéktalanul kezdje meg a 2016 és 2022 közötti időszakra vonatkozó új uniós alkoholstratégia kidolgozását, segítve ezzel a tagállamokat az alkoholfogyasztásból eredő problémák kezelésében.

Az EP állásfoglalása értelmében a brüsszeli testületnek meg kellene fontolnia, hogy a fogyasztók tájékoztatása érdekében az alkoholtartalmú italok esetében is kötelezővé tegye az összetevők és a tápérték feltüntetését a csomagoláson.

"Az alkoholoknak legalább a kalóriatartalmát egyértelműen fel kellene tüntetni, ezért a bizottság erről legkésőbb 2016 végéig nyújtson be jogalkotási javaslatot" - húzza alá határozatában az Európai Parlament.

A közvetlenül választott uniós társjogalkotó intézmény úgy véli, hogy az Európai Unióban minden alkoholtartalmú ital csomagolásán az ittas vezetés veszélyeire figyelmeztető feliratot kellene elhelyezni.

A határozat emellett azt kéri az uniós tagállamoktól, hogy szigorúan tartsák be az alkoholfogyasztásra vonatkozó, törvényben előírt korhatárokat, s meg kellene fontolniuk a fellépést a "nagyon olcsó szeszek" árusítása ellen.

Az EP úgy véli, hogy a határokon átnyúló, internetes szeszkereskedelem kérdésével is foglalkozni kell, fel kell hívni a fiatalok figyelmét az alkalmi, mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeire, valamint többet kell tenni az ittas vezetésből eredő közúti balesetek számának csökkentése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.