Nepáli földrengés

Magyar hegymászó rekedt fenn a hegyen - felszerelés nélkül

A Mount Everest alaptáborában rekedt Török Zsolt aradi hegymászó, akinek a szombati nepáli földrengést követő lavina a sátrát és a teljes felszerelését elsodorta.

2015.04.29 13:53MTI

Török Zsolt román hegymászótársainak Facebook-bejegyzései szerint csak a rajta lévő ruhái maradtak meg, és a hegymászó még mindig az alaptáborban van. A lavina a teljes felszerelését tönkretette, vagy szétszórta egy óriási területen. „Az egyik hegymászóbakancsát a sátor egykori helyétől 500 méterre találta meg” – írta Marius Iliescu. Hozzátette, az Everest meghódítása szinte lehetetlenné vált, mert egyetlen serpa sem akar már a hegyre mászni.

A román hegymászó szerint Török Zsolt lábát megviselte az egyes táborban töltött hosszú idő, és nem tud legyalogolni Lukláig, ezért azt próbálja elérni, hogy a biztosítása ellenében helikopterrel szállítsák Kathmanduba. Hozzátette, a tragédia után amúgy is csillagászati árakra szöktek a luklai repülőjegyárak.

Török Zsoltot a Mount Everest oldalában találta a szombati nepáli földrengés, és az általa előidézett lavina. A hegymászó keddig az egyes táborban tartózkodott, ahonnan helikopterrel szállították le az alaptáborba.

Egy másik román hegymászó, Iustin Ionescu bejegyzéséből kiderült, a négy romániai hegymászó közül már csak Török Zsolt maradt az alaptáborban, a többiek elindultak lefelé. Ionescu fényképeket is közölt az alaptábor sátormaradványai között álló Török Zsoltról. Mint közölte, az aradi mászónak csak hosszas keresgélés után sikerült megtalálnia az iratait és a pénzét.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.