Rossz kisfiú

Megpofoztak egy Baltimore-i tüntetőt - mégpedig az anyja

Az internet már megszavazta az év anyukája díjat annak a baltimore-i nőnek, aki felpofozta fiát és hazazavarta, mikor rajtakapta, amint zavarogni készült. Jelenleg rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Baltimore-ban, készültségben a Nemzeti Gárda.

2015.04.28 18:14ma.hu

De nem csak a feldühödt hölgy kapna díjat, hanem a tékozló fiú is, hiszen a város lúzerének kiáltották ki, miután édesanyja élő adásban pofozta fel a gyermekét a barátai előtt, aki fekete ruhában és maszkban készült csatlakozni a tüntetőkhöz és zavargókhoz.

A nő, akit már tényleg csak az "év anyukája"-ként emlegetnek, az álca ellenére is felismerte fiát, amint éppen kövekkel dobálta a rendőröket. Utána eredt hát, nyakon ragadta, alaposan ellátta a baját, majd hazazavarta.

Rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Baltimore-ban, és szükség esetén a Nemzeti Gárdát is bevetik a marylandi városban, ahol súlyos zavargások robbantak ki hétfőn, miután eltemettek egy afroamerikai fiatalembert, aki belehalt a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe.

Stephanie Rawlings-Blake, Baltimore demokrata polgármestere közölte, hogy az éjszakai kijárási tilalom helyi idő szerint este tíz órától hajnali ötig tart, és keddtől kezdődően egy hétig lesz érvényben. A polgármester azzal indokolta az intézkedést, hogy - mint fogalmazott - "túl sokan, generációkon át építették a várost ahhoz, hogy gazemberek tönkretegyék".

A rendkívüli állapot kihirdetéséről és a Nemzeti Gárda készültségbe helyezéséről Larry Hogan republikánus marylandi kormányzó hozott döntést a városi hatóságok kérésére. Emellett ötezer fős rendőri erősítést küldtek a többségében feketék lakta, 620 ezres, Washingtontól mintegy 60 kilométerre északra fekvő városba.

Fotó: screenshot

A baltimore-i utcákon kedden a Nemzeti Gárda katonái és rohamrendőrök felügyeltek a rendre, miközben a tűzoltók a még égő tüzeket oltották, és önkéntesek kezdtek a romok eltakarításába. A baltimore-i iskolákban kedden tanítási szünetet rendeltek el.

A zavargásokban 15 rendőr megsebesült, közülük hatan súlyosan, a hatóságok pedig csaknem 200 rendbontót vettek őrizetbe. A polgármesteri hivatal kedden közölt összesítése szerint a városban 15 épületet és 144 gépjárművet gyújtottak fel.

A zavargások néhány órával a 25 éves Freddie Gray temetése után kezdődtek, a temetés helyszínétől néhány utcasaroknyira. A feldühödött tömeg kövekkel dobálta meg a rendőröket, fosztogatott, a randalírozók baseballütőkkel zúzták be a gépkocsik ablakait, járőrautókat gyújtottak fel. Több mint ezer rendőrt vetettek be a tüntetők ellen.

Hogan kormányzó a leghatározottabban elítélte a rendbontók tetteit, és arra figyelmeztette őket, hogy a hatóságok a törvény teljes szigorával fognak eljárni velük szemben. Egyúttal felszólította Rawlings-Blake polgármestert, hogy indítson vizsgálatot a baltimore-i rendőrség magatartásával kapcsolatban, a parkolási bírságok kiszabásától a gyilkossággal való gyanúsításokig.

Loretta Lynch, az Egyesült Államok hétfőn beiktatott, első afroamerikai igazságügyi minisztere első hivatali napján elítélte az "értelmetlen erőszakot".

Freddie Gray tisztázatlan körülmények között halt meg. Sajtóértesülések szerint a rabszállító autóban szenvedhetett halálos gerincsérülést, mert nem kapcsolták be a biztonsági övét, de a fiatalember egy, a letartóztatásáról készült videó tanúsága szerint már az elszállítása előtt sem tudott megállni a lábán. Többször is kért, de sokáig nem kapott orvosi segítséget. Gray egy héttel az őrizetbe vételét követően, április 19-én hunyt el. Halálára azóta sem adtak hivatalos magyarázatot.

Az ügyben érintett hat rendőrt felfüggesztették, de a fizetésüket a vizsgálat alatt is folyósítják. Az amerikai igazságügyi minisztérium annak kiderítésére törekszik, hogy Gray halálával kapcsolatban megsértették-e az emberi jogokat.

Az eset nyomán az afroamerikaiak körében kiújult a közfelháborodás amiatt, hogy rendőrök a Missouri állambeli Fergusonban, New Yorkban, North Charlestonban és másutt fegyvertelen feketéket öltek meg. A baltimore-i összecsapások a legerőszakosabbak a fergusoni zavargások óta.

Az amerikai médiában és politikában bírálatok hangzottak el Baltimore polgármesterének határozatlanságával kapcsolatban. Néhányak szerint Rawlings-Blake azért késlekedett a rendfenntartó erők határozott bevetésével a korábbi békés tüntetéseket követően szombat óta egyre erőszakosabban fellépő rendbontókkal szemben, hogy elkerülje a fergusonihoz hasonló zavargások kitörését. Ám szerintük ezzel éppen a várttal ellentétes hatást értek el.

A hétfői rendbontások zömmel egy olyan negyedben történtek, amelyben a családok egyharmada a szegénységi küszöb alatt él, és amelynek egyes részeit azóta nem állították helyre, hogy a Martin Luther King meggyilkolását követő, az Egyesült Államok egészére kiterjedő, 1968-as zavargásokban megrongálódtak. Az akkori összecsapásokban országszerte több tucatnyian életüket vesztették, és Baltimore-ban is voltak halottak.

Az Egyesült Államok legsúlyosabb "faji" zavargásai közé tartozik az 1992-es Los Angeles-i lázongás is. Ezt az váltotta ki, hogy a hatóságok felmentettek négy fehér rendőrt, akiket videóra vettek, amint ütlegelnek egy földön fekvő fekete taxist, Rodney Kinget.

Freddie Gray hozzátartozói egyébként elítélték az erőszakot és nyugalomra intettek Baltimore-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.