Fedőakció

A boszniai rendőrőrsre támadó muszlim férfi feltételezett cinkosa Szíriában is járt

A boszniai rendőrség kedden elfogott egy férfit, aki feltételezhetően a zvorniki rendőrőrsre támadó muszlim férfi cinkosa volt.

2015.04.28 17:16MTI

A lefogott Avdulah Hasanovic tavaly Szíriában járt, hazatérése után pedig már volt fogságban - értesült az egyik leglátogatottabb boszniai hírportál, a klix.ba.

A hírportál úgy tudja, hogy a 24 éves támadó, Nerdin Ibric az utóbbi három hónapban sokat volt együtt Hasanoviccsal. Emlékeztettek ugyanakkor arra is, hogy Avdulah Hasanovicot a rendőrség szeptemberben a Damaszkusz fedőnevű akció keretében egyszer már őrizetbe vette azzal a gyanúval, hogy a férfi belépett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet soraiba.

A rendőrség folytatja a nyomozást és a tanúk kihallgatását. Azt is vizsgálják, hogy egyedi esetről van-e szó, vagy további támadásokra lehet számítani.

Dragan Mektic boszniai védelmi miniszter közölte, hogy a boszniai állambiztonsági szolgálathoz (OSA) pénteken érkeztek információk egy lehetséges terrortámadásról valahol az ország területén. Milorad Dodik, az egyik országrész, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke viszont azt mondta, nem létezett ilyen jellegű információ, ami azt bizonyítja, hogy nem működnek az ország biztonsági szolgálatai, és hogy "milyen sok potenciális alvó terrorista van, akik minden pillanatban készek arra, hogy valahol terrortámadást hajtsanak végre".

A boszniai sajtó felkereste a támadó rokonságát is, akik visszahúzódó, jó fiúnak nevezték a 24 éves fiatalembert, és úgy vélték, valaki rávehette őt erre az akcióra, az utóbbi néhány hónapban ugyanis furcsán viselkedett, és többen is megpróbálták lebeszélni arról, hogy a vahabita mozgalomhoz csatlakozzon.

Az 1992-1995 közötti boszniai háború idején Zvornik muszlim lakosságát elüldözték, a támadó édesapját pedig 1992. június 1-jén körülbelül 750 másik bosnyák személlyel együtt a boszniai szerb katonaság, a zvorniki rendőrség és a szerbiai félkatonai alakulatok tagjai elvezették, majd ismeretlen helyszínen meggyilkolták - írta a Dnevni Avaz. A támadó rokonai szerint ez a trauma is hozzájárulhatott Nerdin Ibric tettéhez.

A fiatal férfi hétfő este Allah Akbar (Allah a leghatalmasabb) kiáltással támadott meg egy rendőrőrsöt az északkelet-boszniai Zvornikban, a merényletben egy rendőr életét vesztette, kettő pedig megsebesült. A biztonsági erők végül lelőtték a támadót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.