Igények

Félmilliárd eurót kér vissza Szlovákia a bősi erőművel kapcsolatban

A Szlovák Villamos-művektől, s így annak többségi tulajdonosától, az Eneltől igényli vissza Szlovákia azt a közel félmilliárd eurót, amit a cég a bősi vízi-erőmű üzemeltetéséért felvett.

2015.04.28 11:54MTI

Robert Fico szlovák kormányfő kedden Pozsonyban sajtótájékoztatón jelentette be a döntést.

A szlovák miniszterelnök a bejelentés időpontját azzal indokolta, hogy kedden - az érintett feleknek való kézbesítése után - jogerőssé vált a pozsonyi kerületi bíróság ez év márciusi ítélete, amellyel érvénytelenítette azt a szerződést, amelyet a bősi vízi-erőmű üzemeltetéséről Szlovákia a Szlovák Villamos-művek (SE) többségi tulajdonosával, az olasz Enellel kötött 2006-ban. Ez a szerződés kilenc éven át 35 százalékos bevételi részesedést - megközelítőleg évi 35-40 millió eurót - biztosított a bősi vízi-erőmű bevételeiből a Szlovák Villamos-műveknek.

Robert Fico jelezte, hogy az ügyben már szerdán találkozik az olasz energetikai óriás vezetésével, s kilátásba helyezte: amennyiben az olaszok nem fizetnek, Pozsony "jogosulatlan vagyonszerzés" jogcímén bírósági úton szerez érvényt követelésének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.