Dupla hátrányból jó helyzetbe

Afroamerikai és nő az USA új igazságügy-minisztere

Joe Biden amerikai alelnök Washingtonban beiktatta hivatalába hétfőn Loretta Lynchet, az Egyesült Államok első afroamerikai igazságügyi miniszternőjét.

2015.04.27 18:28MTI

A Barack Obama elnökhöz hasonlóan a Harvardon végzett Loretta Lynch 55 éves. 2010 óta volt szövetségi ügyész New Yorkban s számos eljárást folytatott le terrorizmussal gyanúsított személyek ellen. Két éven át volt az igazságügyi miniszter tanácsadói bizottságának a feje is. A miniszteri hivatalban Eric Holdert váltotta, aki 2009 óta vezette a tárcát.

Lynch öt hónapot, vagyis többet várt kinevezésének szenátusi megerősítésére, mint a legutóbbi hét igazságügyi miniszter együttvéve. A késedelem oka: a republikánus honatyák nehezményezték, hogy a miniszterjelölt támogatta az illegális bevándorlók millióinak kitoloncoltatását megnehezítő elnöki rendeletet.

A szenátus által csütörtökön jóváhagyott új miniszternek egyebek között kezelnie kell majd az afroamerikaiak halálához vezető rendőri intézkedések okozta emberi jogi konfliktusokat. A tárca egyebek között vizsgálatot folytat egy nagy vihart kavart baltimore-i esetről, amely során egy őrizetbe vett fekete férfi egyelőre tisztázatlan körülmények között a gerincét törte.

A tárcavezetőnek felügyelnie kell az ügyfeleiket az amerikai adózás elkerülésének segítésével és a devizapiacok manipulálásával vádolt nagybankok elleni eljárást is. Januári szenátusi meghallgatásán Loretta Lynch fontos feladataként jelölte meg a terrorfenyegetés és a kiberbűnözés elleni harcot, valamint a rendőrség és a kisebbségi csoportok közötti kapcsolat javítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.