Nepáli földrengés

Szijjártó: tíz magyarral még nem sikerült felvenni a kapcsolatot

A nepáli földrengéssel kapcsolatban 58 magyar állampolgárról van tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, akik a térségben tartózkodtak vagy tartózkodnak.

2015.04.27 12:14MTI

Közülük tízzel eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A miniszter kiemelte: a legutóbbi információk alapján tizennyolcan biztonságban elhagyták az országot, harminc ember hogylétéről és hollétéről van híre a minisztériumnak, tíz emberrel azonban eddig még nem tudtak kapcsolatot létesíteni. A kapcsolatfelvétel a rossz technikai, műszaki feltételek miatt nehéz - tette hozzá Szijjártó Péter.

Kifejtette: a tizennyolc Nepált elhagyó magyar közül a legtöbben - egy turistacsoport tagjai - hétfő reggel indultak el Katmanduból, egy öt túrázóból álló csoport tagjai közül hárman hazautaztak, ketten pedig az országban maradtak, de jól vannak.

A miniszter a Nepálban tartózkodó további magyarokról elmondta: öten közülük ott élő magyar állampolgárok, egyet személyesen elértek, és ő még két ott élő magyarról tudott, akik szintén jól vannak.

Négy turistát a helyi tiszteletbeli konzul meglátogatott egy egyházi kórházban, ők kaptak ellátást, és a körülményekhez képest jól vannak. Két emberről egyházi úton szereztek tudomást, ők nem tartózkodnak a válságövezetben. Hét túrázó ugyancsak távolabb tartózkodik a fővárostól. Tizenegyen maguk vették fel a kapcsolatot a tárcával. A felsoroltak valamennyien jól vannak.

Egy ember megsérült és kapott ellátást, pontos tartózkodási helyének felderítése után felveszik vele a kapcsolatot.

Időközben már 3700 fölé emelkedett a hét végi nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. Az ország rendőrségének hétfői közlése szerint 3635-en vesztették életüket Nepálban. További hatvanegy emberrel végzett a földrengés Indiában, hússzal pedig Tibetben, és Bangladesből is jelentettek négy halottat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.