Tiltakozás az ENSZ-székháznál

8 millióan írták alá az atomfegyverek betiltását követelő petíciót

Nyolcmillióan írták alá az atomfegyverek betiltását követelő petíciót, amelyet helyi idő szerint vasárnap, egy nappal az atomsorompó-szerződés (NPT) végrehajtásának szentelt konferencia megkezdése előtt adtak át New Yorkban Angela Kane-nek, az ENSZ leszerelési főképviselőjének.

2015.04.27 09:51MTI

Az atomfegyverek betiltásáért kardoskodó aktivisták a New York-i ENSZ-székház előtt adták át az aláírási íveket tartalmazó dobozokat. A petíció átadása idején több mint ezren demonstráltak az épületnél, követelve a világ atomhatalmaitól, hogy tegyenek többet az atomarzenálok csökkentéséért.

A demonstrálók közül sokan az atombomba-támadást elszenvedő Japánból érkeztek, és voltak köztük a hetven évvel ezelőtti hirosimai és nagaszaki atomtámadás túlélői is.

A petíciót átvéve Angela Kane azt hangoztatta, hogy teljes mértékben megérti a tiltakozók reményeit és szándékait. Megjegyezte, hogy japáni látogatása idején ő maga is aláírt egy ilyen ívet. A petíció átadását az atomsorompó-szerződés végrehajtásának szentelt harmadik konferencia hétfői kezdetéhez időzítették.

Az ötévente rendezett, négy hétig tartó ENSZ-értekezleten az NPT-t aláíró országok, nemzetközi és civil szervezetek képviselői beszámolnak az egyezmény végrehajtásáról, és megvitatják a leszerelés további lépéseit, szó lesz továbbá a tömegpusztító fegyverektől mentes övezetek létrehozásáról.

Hírügynökségek arról adtak hírt hétfőre virradóra, hogy a konferencia alkalmával ismét tárgyalóasztalhoz ül John Kerry amerikai és Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. Ez lesz az első megbeszélésük az iráni atomprogramnak szentelt, április elején keretegyezménnyel zárult maratoni tárgyalások óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.