Persona non grata

Vízumtilalom az Éjszakai Farkasok orosz motoros klubnak

A német kormány beutazási tilalommal fenyegeti az Éjszakai Farkasok orosz motoros klub tagjait.

2015.04.26 17:40MTI

A német kormány vízumtilalmat és rendőri fellépést helyezett kilátásba az Éjszakai Farkasok orosz motoros klub tagjaival szemben arra az esetre, ha a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló radikális nacionalista csoportként számon tartott klub motorosai megpróbálnák megzavarni a második világháború befejezésének 70. évfordulójára tervezett ünnepségeket.

Vasárnapi német lapjelentések szerint a német külügyminisztérium és a belügyminisztérium elítélte el az orosz motorosok tervét, amely szerint a szovjet Vörös Hadsereg előrenyomulásának vonalát követve 6 ezer kilométeres túrát tesznek egészen Berlinig, ahová május 9-én, a náci Németország felett aratott győzelem napján érkeznek meg.

A kezdeményezés "nem szolgálja a német-orosz kapcsolatok erősítését" - szögezte le a két minisztérium a közös állásfoglalásban, amelyben hangsúlyozták, hogy a kormány számára fontos az évforduló "méltó megünneplése", ezért minden eszközzel megakadályozzák a náci Németország áldozatai és a rémuralommal szembeszálló emberek "mérhetetlen szenvedésének instrumentalizálására", kihasználására irányuló esetleges törekvéseket.

Amennyiben a hatóságok arra a megállapításra jutnak, hogy veszély fenyegetheti a közbiztonságot és a nyugalmat, minden "szükséges lépést" megtesznek, így készen állnak arra is, hogy "megakadályozzák külföldiek belépését Németországba", az ország területén pedig "megfelelő rendőri intézkedéseket tegyenek" - emelte ki a német külügyi és a belügyi tárca.

A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap szerint az Éjszakai Farkasok harciasan reagáltak. "Nem félünk a fogadtatástól, amelyet Berlinben terveznek nekünk. A nagyszüleink sem féltek" - közölte a klub, utalva a Vörös Hadsereg Berlint 1945 tavaszán felszabadító katonáira.

Több német lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a külügyminisztérium már vissza is vonta a klub több tagjának vízumát. A beutazási engedélyt arra hivatkozva semmisítették meg, hogy a kérelmezők hamis adatokat adtak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.