7,9-es erősségű földmozgás

Nepáli földrengés: az első 72 óra a legfontosabb a mentőkutyás szakértő szerint

Külföldi ország akkor küldhet segítséget, ha a katasztrófa sújtotta ország hivatalosan nemzetközi segítséget kér. Ezt követően indulhatnak el a segélycsapatok.

2015.04.26 12:35MTI

Az első 72 óra a legfontosabb, ez alatt van esély arra, hogy földrengés sújtotta területeken a romok alatt túlélőket találjanak - mondta Földvári Péter, a Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat Mentőkutyás Szolgálatának vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap délelőtt a Nepálban történt földmozgás kapcsán.

Kifejtette: külföldi ország akkor küldhet segítséget, ha a katasztrófa sújtotta ország hivatalosan nemzetközi segítséget kér. Ezt követően indulhatnak el a segélycsapatok.

A helyszínen elsőként az ENSZ szakértői mérik fel a károkat, felállítják a prioritásokat. Ezt követően kezdik meg többek között a kutyás mentőcsapatok is a felderítést és a kutatást - fejtette ki Földvári Péter, aki a mentőkutyák világnapja alkalmából volt vendége az M1 aktuális csatornának.

A 7,9-es erősségű földmozgásnak a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint 1910 halálos áldozata van, a legtöbben Nepálban vesztették életüket. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa a dél-ázsiai országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.