Nepáli földrengés

Jól vannak a Mount Everestre tartó romániai hegymászók

A román külügyminisztérium szombat esti közleménye szerint "jól van" a Nepálban tartózkodó négy romániai hegymászó, köztük az aradi Török Zsolt, akik a Mount Everest oldalán voltak a szombati földrengés és az általa előidézett lavinák idején.

2015.04.26 10:23MTI

A minisztérium hat romániai turistáról is tud még, akik Nepálban tartózkodnak; a közlemény szerint valamennyien "jól vannak".

A romániai hegymászók közül szombaton eleinte csak kettőről lehetett tudni, hogy nem érte őket baj. Török Zsoltról csak az esti órákban érkezett hír. A hegymászó közösségi oldalán a volt felesége közölte, hogy jól van, az egyes táborban tölti az éjszakát. Mindezt az utazást szervező ügynökség közölte az asszonnyal.

A hegymászó közösségi oldalán közölt vasárnap reggeli bejegyzés szerint az egyes táborba helikopterrel szállítottak olyan felszereléseket, amelyekkel a serpák helyreállíthatják a felsőbb táborokban tartózkodó alpinisták visszavonulási útját az alaptábor felé. A Khumbu-gleccser térségében ugyanis az utat járhatatlanná tette a lavina.

Egy másik román hegymászó, Alex Gavan - aki az alaptáborban tartózkodott a földregés és a lavina idején - szombaton drámai hangvételű bejegyzéseket közölt a közösségi oldalán. Mint írta, maga is részt vett a lavina által elsodort hegymászók keresésében, mentésében. "Sok a halott, még több a sebesült" - írta a hegymászó. Hozzátette, a sérültek közül sokan meg fognak halni, ha nem érkezik sürgősen helikopter, hogy kórházba szállítsa őket.

Török Zsolt április negyedikén indult el Nepálba, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal jusson fel a Föld legmagasabb hegycsúcsára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.