Fedezték

Nem sikerült leváltania a szlovák egészségügyi minisztert az ellenzéknek

A várakozásoknak megfelelően nem sikerült leváltaniuk Viliam Cislák szlovák egészségügyi minisztert az ellenzéki pártoknak a parlament pénteki, esti órákba húzódó ülésén.

2015.04.25 14:13MTI

A miniszter elmozdítását szorgalmazók azzal indokolták kezdeményezésüket, hogy véleményük szerint az öt hónapja kinevezett Viliam Cislák fedezni próbálta a szaktárca korábbi állítólagos botrányait, és nem tett semmit annak érdekében, hogy javítson a "szlovák egészségügyben uralkodó korrupt állapotokon." A tárcavezető ezeket a vélekedéseket elutasította.

A Viliam Cislák elleni bizalmatlansági indítvány a mindössze 37 támogató voksot kapott a 150 fős parlamentben, vagyis arra csupán az ellenzéki képviselőknek is csak alig több mint fele szavazott. Ez utóbbi tény, valamint az is, hogy a tárcavezető menesztésének a kormánypárti képviselők támogatása nélkül a kezdetektől fogva esélye sem volt, elemzők szerint azokat a véleményeket látszik alátámasztani, miszerint a leváltás okán összehívott rendkívüli parlamenti ülés az ellenzéki pártok számára inkább saját témáik láttatásáról szólt, mintsem arról, hogy valóban bíztak volna Cislák menesztésében.

Az ellenzéki parlamenti pártok hasonló - a törvényhozás rendkívüli üléseinek összehívásával járó - kezdeményezései a 2016 márciusában esedékes parlamenti választások közeledtével mind gyakoribbá válnak. A mostanit megelőző esetben, februárban Pavol Pavlis gazdasági miniszter menesztését szorgalmazták, azelőtt pedig decemberben Ján Pociatek közlekedésügyi miniszter leváltására tettek kísérletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.