Upland

Megcsappan az Egyesült Államok függősége a tengerentúli kőolajtól

Újabb csővezeték építésének engedélyezéséért fordult Washingtonhoz a TransCanada.

2015.04.25 09:15MTI

A Keystone XL csővezetéket is kezdeményező, calgaryi székhelyű TransCanada cég pénteken közölte, hogy egy újabb vezeték megépítésének engedélyezését kérelmezte az amerikai kormánytól.

Az Upland elnevezésű, mintegy 320 kilométeres, napi 300 ezer hordós kapacitásúra tervezett csővezeték - amely mintegy 600 millió dollárba kerülne - az Észak-Dakota államban bányászott olajat szállítaná a kanadai Saskatchewan tartományban található elosztóhoz.

Ebből 70 ezer tonna jutna a TransCanada tervezett Energy East vezetékébe, amely 4800 kilométeren napi 1,1 millió hordó olajat szállítana a kanadai keleti parti finomítókba és kikötőkbe. A tervek szerint 2020-ra megépülő Upland többi kapacitása más szállítórendszereket szolgálna ki.

Az amerikai törvények tiltják az olajkivitelt, ám a kormány az amerikai cégeknek általában megengedi a Kanadába irányuló szállításokat. A rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államok idén januárban 31 millió hordó olajat exportált Kanadába. Ez több mint a duplája a két évvel korábbi mennyiségnek.

A TransCanada Washingtonhoz szerdán intézett kérése azt jelzi, hogy a társaság a Keystone XL csaknem hétévesre nyúlt kálváriája ellenére sem mondott le a kanadai-amerikai határt átlépő vezetékek megépítésének gondolatától. Az országok közötti szállítórendszerek engedélyezésének előkészítésében illetékes amerikai külügyminisztérium 2008 szeptembere óta mérlegeli a Keystone ügyét.

A tárca a mérlegelés utolsó szakaszában tart, de közelebbről meghatározott határidőhöz nem kell tartania magát. Az engedély ügyében Barack Obama amerikai elnöknek kell kimondania a döntő szót. A késlekedést a hivatalos környezetvédelmi aggályok okozták.

Amennyiben elkészül, az albertai olajhomok-mezőktől a Mexikói-öbölben működő finomítóiig vezető Keystone XL teljes hossza 2700 kilométer lesz. Megépítése a számítások szerint 7,6 milliárd dollárba kerül. A vezeték kapacitása napi 830 ezer hordó lenne, és jelentősen tovább csökkentené az Egyesült Államok függőségét a tengerentúli kőolajtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.