Egy ember meghalt

Guineában összecsaptak a rendőrökkel a kormányellenes tüntetők

A guineai biztonsági erők összecsaptak csütörtökön a kormányellenes tüntetőkkel az ellenzék fellegvárának számító Labé városában, az összetűzés egy halálos áldozatot is követelt.

2015.04.23 20:23MTI

A nyugat-afrikai ország fővárosától, Conakrytól több száz kilométerre északkeletre fekvő Labéban azért vonultak utcára az ellenzék hívei, hogy tiltakozzanak az önkormányzati választások késlekedése miatt.

A tüntetők barikádokat emeltek és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik erre könnygázzal válaszoltak.

A rendőrök egy ellenzékit gumibottal halálra vertek, négy másikat pedig megsebesítettek. Moustapha Naite kormányszóvivő-helyettes elmondta, hogy meglehetősen feszült a helyzet a 200 ezer lakosú városban, csütörtökön nem nyitottak ki az iskolák, zárva tartottak a benzinkutak és a központi piac is.

A választások időzítése miatti országos tiltakozás részeként százak tüntettek a fővárosban, valamint Kindiában és Dabolában is. Egy rendőrségi tisztségviselő azt mondta, hogy reggel óta igyekeznek elejét venni a tüntetéseknek, és ha meglátnak egy csoportosulást, megpróbálják azt feloszlatni.

Conakry külvárosában, Bambetóban helyiek beszámolója szerint délben fegyverropogás hallatszott. Egy helyi rádióállomás arról tájékoztatott, hogy több embert lőtt sebekkel szállítottak be az egyik fővárosi kórházba.

A tiltakozókat az ellenzék hívta utcára, amiért állítása szerint a kormány megszegte egy korábbi, 2013-ban kötött megállapodásukat a választások időpontjával kapcsolatban.

Az ellenzék azt akarja, hogy először önkormányzati választásokat tartsanak, és utána döntsenek az elnök személyéről, a választási bizottság azonban a 2016 márciusára tervezett önkormányzati voksolásnál korábbra, idén októberre írta ki az elnökválasztást. Guineában 2005 óta nem tartottak önkormányzati választásokat.

Alpha Condé guineai elnök szerdán a Párizsban tett hivatalos látogatásán azt mondta, hogy nincs tervbe véve a választási menetrend megváltoztatása. Közel két hete tucatnyian sebesültek meg a Conakryban rendezett kormányellenes tüntetéseken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.